Acht series die je móét kijken als je fan bent van How I Met Your Mother

Door Panda Bytes

Introductie:

Je kent het gevoel wel. Je hebt nét de laatste aflevering van How I Met Your Mother gekeken. Je hebt gelachen, gehuild, geschreeuwd naar je scherm (“Robin, serieus?”), en dan… een leegte. Alsof je eigen vriendengroep je ineens heeft verlaten om ergens in New Jersey een gezin te stichten. Wat nu?

Gelukkig zijn er series die die HIMYM-vormige leegte kunnen vullen. Niet omdat ze exact hetzelfde zijn, maar omdat ze dezelfde vibe weten te raken: humor met hart, herkenbare vriendschappen, romantiek die nét wat ingewikkelder is dan gehoopt, en personages die je écht in je hart sluit.

Dus, voor alle Ted Mosby’s, Robin Scherbatsky’s en Barney Stinsons onder ons: hier zijn acht series die je zeker moet checken als je HIMYM mist. Zet de koffie klaar, roep “Challenge accepted!” en duik erin.

1. Friends (1994–2004)

Waarom het werkt: Het is basically de grote zus van HIMYM.

Je zag hem al aankomen, toch? Friends is de OG van de friend-group-sitcoms. Zes vrienden in New York, eindeloze koffiedates in Central Perk, en genoeg romantisch drama om de hele soapindustrie jaloers te maken. Chandler’s sarcasme, Ross z’n break-up obsessie (“We were on a break!”) en Phoebe’s bizarre wijsheid — het voelt allemaal als een warm bad.

Hoewel HIMYM soms wat complexer en moderner aanvoelt qua verhaalstructuur, is de ziel hetzelfde: vriendschap boven alles. Perfect voor wie op zoek is naar comfort-TV.

Panda Bytes Tip: Probeer eens Friends en HIMYM parallel te kijken. De overeenkomsten zijn… legendarisch.

2. New Girl (2011–2018)

Waarom het werkt: Jess = chaos. En dat is heerlijk.

Als HIMYM de serie is die je laat geloven in de liefde, dan is New Girl de serie die je eraan herinnert dat je onderweg héél vaak gaat struikelen. Jess verhuist na een break-up naar een appartement met drie (later vier) mannen die emotioneel zo onstabiel zijn dat je je eigen ex ineens gaat waarderen.

Nick, Schmidt, Winston en Cece vormen uiteindelijk een chaotische, liefdevolle familie die elkaar op onvoorspelbare manieren ondersteunt. En dat met een hoop rare dansjes, belachelijke spelletjes (True American!) en ongemakkelijke situaties.

Waarom je blijft hangen: De chemie tussen de cast is ongeëvenaard. En als je dacht dat HIMYM veel running gags had, New Girl overtreft het.

3. Scrubs (2001–2010)

Waarom het werkt: Lachen met een traan, en dan nog een traan… van het lachen.

Ja, het is technisch gezien een ziekenhuisserie, maar Scrubs heeft veel meer gemeen met HIMYM dan je zou denken. De voice-over van J.D. is Ted-waardig filosofisch, de humor is cartoonesk en absurdistisch, en de emotionele momenten slaan je soms recht in je gezicht.

De vriendschap tussen J.D. en Turk is misschien wel een van de beste bromances op televisie. En ook hier draait het uiteindelijk om groei, liefde, verlies en het vinden van je weg in het leven.

Panda Bytes Verdict: Als HIMYM je liet nadenken over relaties, laat Scrubs je nadenken over het leven zelf. En over hoe vaak je “Eagle!” mag roepen voor het irritant wordt.

4. The Office (US) (2005–2013)

Waarom het werkt: Vreemde vogels + ongemakkelijkheid = goud.

Oké, geen bar in New York, maar een kantoor in Pennsylvania. Toch voelt The Office als een spirituele neef van HIMYM. Waarom? Omdat het draait om alledaagse absurditeit, een sterke vriendengroep (al noemen we het hier ‘collega’s’) en relaties die zich tergend traag ontvouwen.

Jim en Pam zijn misschien wel het best opgebouwde koppel in sitcom-geschiedenis. Michael Scott is een wandelende ramp die toch je hart weet te winnen. En Dwight Schrute… tja. Gewoon Dwight.

Waarom het verslavend is: De ‘mockumentary’-stijl zorgt voor een frisse kijkervaring, en het is heerlijk awkward. Net als die eerste dates waar Ted ons altijd doorheen sleepte.

5. Brooklyn Nine-Nine (2013–2021)

Waarom het werkt: Sitcom in een politiebureau met hart én hersens.

Je denkt misschien: “Wat heeft een politieserie met HIMYM te maken?” Veel meer dan je denkt. Brooklyn Nine-Nine combineert snelle humor met oprechte emotionele diepgang. Jake Peralta is basically Barney als hij bij de NYPD had gewerkt, maar dan met meer ethiek en een trauma van Die Hard-films.

De dynamiek binnen het team – Amy’s neurotische orde, Rosa’s stoere façade, Terry’s proteïneshakes en Captain Holt’s droge grapjes – doet denken aan de onderlinge relaties bij HIMYM.

Waarom het blijft plakken: Het is een masterclass in karakterontwikkeling en maakt maatschappelijke thema’s bespreekbaar zonder preachy te zijn. En let’s face it: we willen allemaal “Noice!” op een T-shirt.

6. Cougar Town (2009–2015)

Waarom het werkt: Van foute titel tot heerlijke vriendengroep.

Laat je niet misleiden door de naam (serieus, we snappen nog steeds niet waarom die nooit is aangepast): Cougar Town is geen seksistisch relikwie, maar een verborgen parel over een vriendengroep die veel wijn drinkt en elkaar door de chaos van het leven sleept.

Courteney Cox (Monica uit Friends) schittert als Jules, een vrouw die haar leven opnieuw opbouwt en ontdekt dat vriendschap minstens zo belangrijk is als romantiek. En als je dacht dat HIMYM veel binnenlocaties had – deze mensen lijken hun huis nooit te verlaten.

Waarom HIMYM-fans dit moeten kijken: Het gaat over ouder worden, fouten maken, en samen dronken worden onder het mom van “wijnavond”.

7. Community (2009–2015)

Waarom het werkt: Het is de meest zelfbewuste, meta sitcom ooit gemaakt.

Waar HIMYM slim speelde met vertelstructuur, gooit Community er een heel handboek vol televisietheorie tegenaan. Elk personage is een archetype dat zichzelf continu onder de loep neemt, en elke aflevering voelt als een mini-genre-experiment.

Toch draait het ook hier om een groep mensen die, ondanks (of dankzij) hun verschillen, een onwaarschijnlijke maar hechte band vormt. De groepsdynamiek is chaotisch, maar oprecht.

Waarom je blijft kijken: Je weet nooit wat je kunt verwachten. Paintball-aflevering? Zombie-outbreak? Stop-motion kerstspecial? Het gebeurt allemaal.

8. Love (2016–2018)

Waarom het werkt: Een realistische kijk op liefde anno nu.

In HIMYM kregen we een idealistische kijk op liefde via Ted’s bril. Love, van Judd Apatow, geeft ons een rauwere, eerlijkere blik op relaties. Gus en Mickey zijn allesbehalve perfect – maar hun relatie is daardoor juist herkenbaar.

Geen romantische sprookjes, maar ruzies over Netflix-wachtwoorden, persoonlijke bagage, en ongemakkelijke ochtenden na een iets te eerlijke dronken bekentenis.

Panda Bytes Tip: Dit is HIMYM zonder de filter. Minder sprookjesachtig, maar juist daardoor verrassend verfrissend.

Tot slot: Er is leven na HIMYM

Dat moment dat je een serie als HIMYM afrondt, voelt een beetje als een break-up. Je weet dat het goed was. Je weet dat het voorbij is. En toch wil je stiekem gewoon meer.

Gelukkig is de wereld van series rijk en vol verrassingen. Of je nu op zoek bent naar herkenbare vriendschappen, trage romantische opbouw of absurde humor met een snufje existentiële crisis – deze acht series geven je weer iets om voor thuis te blijven.

Dus pak je afstandsbediening, gooi de nacho’s in de oven en zeg het hardop tegen jezelf:

“Ik ben klaar voor een nieuwe legende.”

Share this post :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Online Partner Voor Onlineaanwezigheid

JOUW ONLINE PRESENCE KAN (NOG) BETER. WETEN HOE?
Laatste Nieuws
Categorie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Word lid van onze Panda Bytes-nieuwsbrief en ontvang het laatste film- en tech-nieuws rechtstreeks in je inbox! Mis niets, meld je nu aan!
Scroll to Top

what you need to know

in your inbox every morning