Voor wie nooit genoeg krijgt van post-apocalyptische emoties, ethische dilemma’s en rauw menselijke verhalen.
The Last of Us is veel meer dan een zombiedrama. Het is een psychologische achtbaan, een meditatieve reis door verlies en liefde, én een keiharde spiegel van wie we zijn als de wereld om ons heen uit elkaar valt. Als jij, net als wij bij Panda Bytes, op het puntje van je bank zat tijdens elke aflevering van Season 2, dan hebben we goed nieuws. Er is een hele wereld aan series die precies datzelfde gevoel raken – zij het op hun eigen, unieke manier.
Hieronder vind je acht absolute must-sees die qua toon, thematiek of sfeer perfect passen in het verlengde van The Last of Us.
- Station Eleven (HBO Max)
Genre: Post-apocalyptisch drama
Waarom je dit moet zien:
Station Eleven is geen actie volle rit met rondvliegende ingewanden. In plaats daarvan krijg je een poëtisch, haast serene kijk op hoe kunst en menselijkheid overleven na een dodelijke pandemie. Het vertelt het verhaal van een reizend Shakespeare-gezelschap dat optreedt in de ruïnes van beschaving. Klinkt arty? Misschien. Maar wat deze serie zo raak maakt, is het melancholische besef dat schoonheid kan blijven bestaan – zelfs in een kapotte wereld.
Perfect voor fans van: De tragiek, de traagheid en het hart van The Last of Us.

- The Leftovers (HBO)
Genre: Mysterieus drama, existentiële sci-fi
Waarom je dit moet zien:
Van de hand van Lost-maker Damon Lindelof, en minstens zo fascinerend. The Leftoversbegint met een mysterie: 2% van de wereldbevolking verdwijnt plotsklaps. Maar de serie gaat niet over waarom dat gebeurt. Het gaat over hoe mensen verder moeten. Wat is verlies? Wat blijft er over van geloof, relaties, identiteit?
De serie stelt grote vragen zonder je een pasklaar antwoord te geven. Zoals ook The Last of Us dat durft te doen.

- Sweet Tooth (Netflix)
Genre: Post-apocalyptisch sprookje
Waarom je dit moet zien:
In een wereld die door een virus is verwoest (ja, daar is ‘ie weer), worden kinderen geboren als hybriden: half mens, half dier. De kleine Gus – met zijn hertenoren – trekt samen met de norse maar beschermende “Big Man” door een wereld vol gevaren.
Klinkt bekend? Precies. De vader-figuur/dynamiek tussen Joel en Ellie echoot in deze verrassend hartverwarmende en visueel prachtige serie.

- Chernobyl (HBO)
Genre: Historisch drama/thriller
Waarom je dit moet zien:
Oké, geen zombies. Maar Chernobyl, van dezelfde maker als The Last of Us (Craig Mazin), is gruwelijk intens en minstens zo beklemmend. Deze miniserie over de kernramp in Oekraïne is een waarheidsgetrouw, verpletterend portret van bureaucratisch falen, menselijk lijden en onzichtbare dreiging.
En geloof ons: na afloop kijk je nooit meer hetzelfde naar een stilstaand bos of een verlaten stad.

- The Walking Dead (AMC/Disney+)
Genre: Zombie-apocalyps
Waarom je dit moet zien:
Je wist dat deze erbij zat, toch? Maar wacht – The Walking Dead is méér dan eindeloos hersenloos knallen. Zeker in de eerste seizoenen snijdt de serie messcherp door morele dilemma’s, groepsdynamiek en overlevingsinstincten.
Wat doe je als je leider faalt? Als je kind moet leren doden? Als je liefde gevaarlijk wordt? Als The Last of Us je hongerig heeft gemaakt naar méér geïnfecteerde chaos én menselijk drama, dan zit je hier goed.

- Black Mirror (Netflix)
Genre: Dystopische sci-fi, antologie
Waarom je dit moet zien:
Niet elke aflevering is raak, maar wanneer Black Mirror raakt, raakt het hard. Afleveringen als “Metalhead” en “Be Right Back” snijden door de huid met hun emotionele intensiteit en technologische paranoia.
De kracht van Black Mirror zit in het idee dat onze ondergang misschien niet door een virus komt, maar door onze eigen creaties – of keuzes.

- Raised by Wolves (HBO Max)
Genre: Sci-fi / religieus futurisme
Waarom je dit moet zien:
Androids die kinderen opvoeden op een verre planeet, religieuze oorlogen, existentiële horror – Raised by Wolves is geen hapklare kost. Maar voor wie houdt van langzame opbouw, vreemde mythologie en visueel verbluffende werelden, is dit een droom.
En net als The Last of Us durft deze serie grote vragen te stellen over ouderschap, geloof en overleven.

- Children of Men (film, maar bonusvermelding)
Genre: Dystopische thriller
Waarom je dit moet zien:
Geen serie, maar we konden het niet laten. Deze film van Alfonso Cuarón is een blauwdruk voor het genre. In een wereld zonder vruchtbaarheid, zonder hoop, zonder toekomst, moet één man een meisje beschermen dat – jawel – zwanger is.
Children of Men is stilistisch prachtig, narratief bruut, en emotioneel vernietigend. Als The Last of Us je heeft geraakt, dan laat deze film je wankelen.

Eervolle vermeldingen: als je écht niet kunt stoppen
- Dark (Netflix) – Tijdreizen, trauma en eindeloze paradoxen.
- Banshee – Geen sci-fi, wel ruig en moreel troebel als Joel.
- Falling Skies – Voor wie zombie-oorlogen wil vervangen door aliens.
- The Expanse – Politiek, ruimte, menselijkheid. Koud en briljant.
Conclusie: er is leven ná The Last of Us
Bij Panda Bytes snappen we het. Wanneer een serie als The Last of Us je hart, hoofd en ziel raakt, dan wil je méér. Meer emotie. Meer spanning. Meer verhalen waarin mensen worstelen met wie ze zijn als alles om hen heen instort.
Deze acht series bieden elk op hun eigen manier die diepgang en spanning. Dus kruip onder een deken, zet de snacks klaar, en duik opnieuw in werelden waar het gevaar nooit ver weg is – maar de menselijkheid nóg dichterbij.