Een filmreis tussen Mars en mislukking
door Panda Bytes
Er zijn van die acteurs die je als een trouwe metgezel meeneemt op reis door je leven. Voor velen is Matt Damon zo iemand. Hij is de slimme jongen van de straat in Good Will Hunting, de astronaut in nood in The Martian, maar helaas ook de verloren Amerikaan in een Chinese muur-sprookje dat niemand begreep (The Great Wall), en de burger van een mislukte satire in Suburbicon. In dit artikel zetten we twee van zijn absolute topfilms tegenover twee titels die beter in een kluis waren gebleven – zonder sleutel.
Laat je meenemen door de wereld van Damon: waar hij schittert als een supernova én waar hij pijnlijk crasht als een falende vuurpijl tijdens Oud & Nieuw.
Twee Knallers
KNALLER 1: The Martian (2015) – MacGyver op Mars
Regie: Ridley Scott
Rotten Tomatoes-score: 91%
Genre: Sciencefiction / Drama
Fun Fact: NASA kreeg na deze film meer sollicitaties dan na een ‘ik vertrek’-special.
Matt Damon als Mark Watney, de man die alleen achterblijft op Mars en overleeft op aardappelen en humor, is misschien wel een van de meest sympathieke sciencefiction personages ooit. De kracht van deze film zit ‘m in eenvoud: één man, een planeet en een heleboel problemen. Maar in plaats van een zwaarmoedige monoloog over het leven, krijgen we droge humor, slimme oplossingen en een man die weigert dood te gaan – omdat hij botanicus is, verdomme!
Wat deze film tot een knaller maakt? Het is sciencefiction met een hart. Geen vliegende auto’s of blauwe aliens, maar herkenbare emoties: angst, hoop, doorzettingsvermogen. Damon draagt de film met gemak, en weet ons oprecht te laten geven om zijn lot – al is hij miljoenen kilometers van ons verwijderd. Je zou bijna de NASA willen bellen om te vragen hoe het met hem gaat.

KNALLER 2: Good Will Hunting (1997) – De Slimste Mens van Boston
Regie: Gus Van Sant
Oscarwinst: Beste originele scenario (Matt Damon & Ben Affleck), Beste bijrol (Robin Williams)
Citaat: “How do you like them apples?”
Voor deze film zetten we onze nostalgie bril op – en die staat Damon verdomd goed. Good Will Hunting is het bewijs dat een rauwe straatjongen met een briljante geest, én een pen in de hand, de wereld kan veranderen. Damon schreef het script samen met jeugdvriend Ben Affleck, speelde de hoofdrol én maakte ons aan het huilen met zinnen als: “It’s not your fault.”
Deze film voelt als een warme jas op een koude dag. Niet door de plot alleen, maar door de rauwe echtheid van Damons personage en de chemie met Robin Williams. Het is een film over trauma, talent en de kunst van het laten gaan. En bovenal: het is een herinnering aan wat Damon kan als hij zijn hart in een project stopt.

Twee Floppers
FLOPPER 1: The Great Wall (2016) – Een Muur van Misverstanden
Regie: Zhang Yimou
Budget: $150 miljoen
Wat ging er mis?: White savior complex, een belachelijke plot en CGI-draken.
Soms zit je naar een film te kijken en denk je: Wie heeft hier op ‘ja’ geklikt? The Great Wallis zo’n film. In deze Oost-West-coproductie speelt Damon een Europese huurling die per ongeluk de Chinese Muur bereikt… op precies het moment dat monsterlijke wezens aanvallen. Toeval? Of gewoon een slechte scriptkeuze?
Het probleem hier is niet alleen het verhaal (hoewel, ook dat), maar vooral de krampachtige poging om westerse heldendom in een Chinees epos te gieten. Het resultaat is een zielloos spektakel waarbij Damon als vreemde eend in de bijt totaal geen chemie heeft met zijn omgeving. Het publiek zag het ook niet zitten: ondanks de marketingmachine flopte de film in de VS genadeloos.
Panda Bytes vraagt zich af: wie dacht dat Matt Damon met een manbun tegen CGI-monsters op een muur vechtend, een cultureel bruggetje zou slaan?

FLOPPER 2: Suburbicon (2017) – Satire zonder Tandpasta
Regie: George Clooney
Scenario: Gebaseerd op een script van de Coen-broers
Genre: Misdaad / Satire
Oordeel: Een bittere nasmaak met veel pretenties
Suburbicon had alles om briljant te zijn: een script van de Coen-broers, regie van George Clooney, en Matt Damon in de hoofdrol. En toch… voelde de film aan als een mislukt IKEA-meubel: de onderdelen waren er, maar niemand las de handleiding.
De film probeert een satirisch portret te schetsen van racisme en suburbane hypocrisie in de jaren ’50. Alleen vergeten de makers het verhaal samenhang te geven. Wat begint als een donkere komedie, eindigt als een slappe thriller met geweld zonder betekenis. Damon, die een doorsnee vader speelt met een duister geheim, straalt geen moment.
Soms zijn er films waarbij je denkt: ik snap wat jullie wilden doen, maar had iemand misschien even kunnen zeggen dat het niet werkte? Suburbicon is zo’n film. Een waarschuwend voorbeeld dat grote namen geen garantie zijn voor groot succes.

Damon’s Reis: Tussen Oscarwaardig en ‘Och jee’
Wat leren we van deze filmvierluik? Matt Damon is zonder twijfel een begenadigd acteur, een slimme verhalenverteller en een man met lef. Maar zelfs de beste vallen wel eens van hun troon – liefst met een zwaard in de hand en een draak op de achtergrond.
Hij is op zijn best wanneer hij dicht bij de mens blijft: de twijfelende genie (Good Will Hunting), de overlevende realist (The Martian), de vader in oorlog (Ford v Ferrari, voor wie meer wil kijken). Wanneer hij zich verliest in bombast of halfslachtige satire, raakt hij zijn kracht kwijt.
Bij Panda Bytes vinden we dat mooi, die dualiteit. Want uiteindelijk zijn we allemaal een beetje Matt Damon: soms briljant, soms een complete ramp – maar altijd op zoek naar betekenis in het verhaal.
Jouw Favoriete Damon?
Welke Matt Damon-film mag van jou absoluut niet ontbreken in dit rijtje? En welke wil je het liefst vergeten? Laat van je horen in de reacties of op onze socials – want bij Panda Bytes houden we van een goed filmgesprek aan de digitale keukentafel.
Tot de volgende filmreis – en vergeet niet: zelfs Mars is te overleven met genoeg aardappelen en sarcasme.
Beeld je nu Matt Damon in, hangend aan een muur, met een zak aardappelen onder de arm, fluisterend: “It’s not your fault.”
Blijf op de hoogte van de nieuwste filmrecensies, technologische ontdekkingen en game-nieuws op Panda Bytes – jouw gids in het universum van entertainment.