10 Films Die De Formule Van Indiana Jones Volgen (En Echt De Moeite Waard Zijn Om Te Bekijken)

Indiana Jones heeft het campy genre van schattenjacht en actie-avontuur naar de voorgrond gebracht, en talloze films hebben met succes deze formule gevolgd.

Indiana Jones: De Inspiratiebron

Indiana Jones heeft het ware recept gevonden voor een succesvolle franchise. Zijn mix van schattenjacht in de jungle of woestijnachtige omgevingen, gecombineerd met een slimme avonturier, spannende romantiek, en klassiek slechte schurken heeft Hollywood veroverd. De eerste Indiana Jones film, Raiders of the Lost Ark, werd uitgebracht in 1981 en werd al snel de best verdienende film van dat jaar. Het creatie van George Lucas had alles wat het publiek zocht – actie, avontuur, romantiek, mysterie, en een vleugje van het bovennatuurlijke. Dit zorgde ervoor dat de film een franchise kon worden, gevolgd door Indiana Jones and the Temple of Doom en Indiana Jones and the Last Crusade. In 2023 ontving de Indiana Jones-reeks haar laatste deel met Indiana Jones and the Dial of Destiny, maar er zijn nog steeds tal van goede imitaties om te bekijken.

1. The Lost City

The Lost City nam Indiana Jones en alle films die het imiteerden en balde ze op in een actie-avontuurparodie. Net als Romancing the Stone volgt de film uit 2022 met Sandra Bullock, Channing Tatum en Daniel Radcliffe een romanschrijfster op zoek naar een verloren stad vol onvoorstelbare schatten. Het heeft alle aantrekkingskracht van een jungle-avontuur op zoek naar schatten, maar neemt zichzelf niet al te serieus. In feite weet het op een ludieke manier de draak te steken met alles wat het publiek leuk vindt aan films zoals Indiana Jones, terwijl het ook hulde brengt aan hen. Als je een fan bent van het genre, is het absoluut het kijken waard.

2. The Road To El Dorado

Als geanimeerde film verschilt The Road to El Dorado van Indiana Jones op vele manieren, maar de invloed is nog steeds evident. Een mysterieuze en oude beschaving, een stad gemaakt van goud, ritueel offer – het maakt allemaal deel uit van de aantrekkingskracht van schattenjacht. De twee protagonisten, Tulio en Miguel, hebben al het charisma van Indy en een talent voor het krijgen van problemen. Hoewel The Road to El Dorado een kinderfilm is, mag het niet worden uitgesloten.

3. Uncharted

Het schattenjachtplezier van Indiana Jones inspireerde niet alleen films – een reeks videogames die vergelijkbare thema’s bevatten, werden ook populair. Onder hen zijn de Uncharted-games, die zo geliefd zijn geworden dat ze vervolgens de film uit 2022 van dezelfde naam inspireerden. De actie-avonturenfilm met in de hoofdrollen Tom Holland en Mark Wahlberg, probeert een beroemde schat te bereiken voordat de slechteriken dat doen. Hoewel fans van de originele games mogelijk teleurgesteld zijn, zit het vol met het verplichte plezier en de actie van het genre.

4. Romancing The Stone

De romantische komedie Romancing the Stone uit 1984 werd uitgebracht in de golf van films die de formule van Indiana Jones volgden in de jaren ’80. Deze film van Robert Zemeckis wist iets speciaals te creëren. Romancing the Stone volgde een romanschrijfster die naar Colombia reisde om haar zus te redden van enkele moorddadige schattenjagers. Het leunde meer naar de romantiek dan Indiana Jones, wat rampzalig had kunnen zijn. Maar de campy film heeft een onwaarschijnlijke score van 86% op Rotten Tomatoes, dus het is het bekijken waard.

5. Congo

Congo, uitgebracht in 1995, combineerde de schattenjacht van Indiana Jones met het dodelijke dierenleven van Jurassic Park. Dit is geen verrassing, aangezien het was gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1980 van Michael Crichton, de auteur van de Jurassic Park-boeken. Ondanks dat Congo niet hetzelfde succes haalde als Indiana Jones, deed de film het verrassend goed aan de kassa toen het werd uitgebracht.

6. The Goonies

Hoewel Indiana Jones door alle leeftijden werd genoten, heeft het altijd een unieke grip op kinderen gehad. Iets aan het idee van het vinden van een mysterieus geheim binnen het gewone leven dat een held op een buitengewoon avontuur zet, spreekt enorm tot de verbeelding van kinderen. Om deze reden was de release van The Goonies in 1985 – slechts enkele jaren na Indiana Jones – perfect getimed. De film sneed de thriller-aspecten van het schattenjachtplot weg en verving het door pure komedie en kinderlijke verbeelding.

7. Jumanji: Welcome to the Jungle

Jumanji: Welcome to the Jungle is misschien ronduit dwaas, maar het is op zo’n manier dat het bijna net zo vermakelijk is als Indiana Jones. Hoewel de film het traditionele charismatische actieheld ontbeert, gebruikt het personage-archetypes om plezier te maken van het genre terwijl het het ook viert. Hierdoor is Jumanji erin geslaagd om een multi-deelfranchise te worden en zou het zelfs Indiana Jones kunnen overtreffen met Jumanji 4, minder dan een decennium na de eerste film.

8. Sahara

Sahara (2005) leek veel kwaliteiten te halen uit niet alleen Indiana Jones, maar ook National Treasure en The Mummy. Met in de hoofdrollen Matthew McConaughey, Steve Zahn, en Penélope Cruz, volgt de film een schattenjager op een zoektocht in de Sahara-woestijn naar een verloren Amerikaans oorlogsschip uit de Burgeroorlog. Sahara heeft niet dezelfde impact als Indiana Jones, maar het slaagde erin om de fun van actie-avontuur vast te leggen zonder te proberen meer te zijn dan wat het is – een vrolijke joyride.

9. The Mummy

De eerste The Mummy film kwam iets meer dan een decennium na de eerste Indiana Jones uit en leek uit dezelfde doek gesneden. De Amerikaanse held, Rick O’Connell, had dezelfde charismatische aantrekkingskracht als Indy, waardoor hij een gemakkelijke hartenbreker was om voor te juichen. In plaats van Rick de slimme professor en robuuste avonturier te maken, werd dit ander aspect van Indiana Jones’ personage gegeven aan Evelyn – de liefdesinteresse. Dit zorgde voor een dynamisch team in plaats van een centrale held en werkte zo goed dat The Mummy ook meerdere sequels kreeg.

10. National Treasure

National Treasure (2004) heeft veel van die gouden kenmerken van Indiana Jones. Het zit vol met schatten, veel mysterie en actie, en ook een beetje romantiek. National Treasure richt zich op de Amerikaanse geschiedenis, dus de junglethema’s zijn minder aanwezig. Dit unieke aspect gaf de film zijn aantrekkingskracht en liet het uitgroeien tot zijn eigen franchise, met verschillende vervolgfilms, waaronder de TV-spin-off uit 2022, National Treasure: Edge of History.

Share this post :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Online Partner Voor Onlineaanwezigheid

JOUW ONLINE PRESENCE KAN (NOG) BETER. WETEN HOE?
Laatste Nieuws
Categorie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Word lid van onze Panda Bytes-nieuwsbrief en ontvang het laatste film- en tech-nieuws rechtstreeks in je inbox! Mis niets, meld je nu aan!
Scroll to Top

what you need to know

in your inbox every morning