De 10 Beste Nederlandse Kerstfilms: Een Feestelijke Selectie

Kerstfilms zijn een onmisbaar onderdeel van de feestdagen. Ze brengen warmte, humor, en vaak een diepere boodschap over wat het betekent om samen te zijn. Nederland heeft door de jaren heen een bijzondere bijdrage geleverd aan dit genre met films die zowel het hart verwarmen als de kerstgeest versterken. Deze lijst van de 10 beste Nederlandse kerstfilms is een mix van romantiek, familiedrama, humor en magie. Van de hartverwarmende avonturen van ‘Midden in de Winternacht’ tot de complexe familierelaties in ‘Alles is Familie’, deze selectie weerspiegelt de rijkheid en diversiteit van de Nederlandse cinema. Elk van deze films biedt een uniek perspectief op de kerstperiode, waarbij de kijker wordt meegenomen op reizen van persoonlijke groei, familieherenigingen, en de magie die de feestdagen met zich meebrengen. Laten we een duik nemen in deze feestelijke selectie van Nederlandse kerstfilms die zeker de moeite waard zijn om te bekijken tijdens de feestdagen.

De Familie Claus (2020):

Deze hartverwarmende film vertelt het verhaal van Jules Claus, een jongen die na het overlijden van zijn vader kerst niet meer kan waarderen. Zijn leven neemt een wending als hij in de speelgoedwinkel van zijn familie een magische sneeuwbol vindt. Deze sneeuwbol blijkt een speciale verbinding te hebben met de Kerstman, die niemand minder blijkt te zijn dan Jules’ eigen opa. Door deze ontdekking begint Jules aan een avontuurlijke reis waarbij hij leert over de ware geest van kerst en de familiebanden die in deze periode van het jaar zo belangrijk zijn. De film combineert elementen van magie, familie en de betekenis van kerst, en biedt een hartverwarmend verhaal dat jong en oud aanspreekt. Het is een verhaal over het herontdekken van vreugde en het belang van familie, waardoor het een perfecte film is voor de kerstperiode. De magische wereld die in de film wordt gecreëerd, is zowel betoverend als ontroerend, en nodigt kijkers uit om zich onder te dompelen in een wereld van wonder en warmte.

Mannenharten (2013):

Deze film is een romantische komedie die zich afspeelt rond de kerstperiode. Hoewel het niet een typische kerstfilm is, speelt het verhaal zich wel af tegen de achtergrond van de feestdagen. ‘Mannenharten’ volgt de levens en liefdesperikelen van vijf mannen die allen op zoek zijn naar ware liefde en geluk. Elk personage brengt zijn eigen unieke verhaal en uitdagingen met zich mee, waardoor de film een divers beeld geeft van de zoektocht naar liefde en betekenis in het moderne leven. De film biedt een mix van humor, romantiek en de magie van kerst. De diverse verhaallijnen weven door elkaar heen en creëren een rijk tapijt van menselijke emoties en relaties. De personages worden geconfronteerd met hun eigen tekortkomingen, hoop en dromen, terwijl ze navigeren door de complexiteit van relaties en liefde. ‘Mannenharten’ is een film die niet alleen vermaakt, maar ook aan het denken zet over wat het betekent om lief te hebben en geliefd te zijn.

Pak Van Mijn Hart (2014):

Deze film draait om twee broers, Tom en Niek, die samen een kledingverhuurbedrijf en Sinterklaascentrale runnen. Hun leven wordt op zijn kop gezet als Julia, afkomstig van een Amerikaans bedrijf, naar Nederland komt om het drankje ‘Santaman Cola’ te promoten. Ze vraagt de broers om Santaman, een soort Sexy Santa, populairder te maken dan de traditionele Sinterklaas. Dit leidt tot hilarische situaties en romantische verwikkelingen, met name omdat beide broers voor Julia vallen. De film is een leuke mix van kerst, Sinterklaas, romantiek en familiedynamiek. Het verhaal onderzoekt thema’s van rivaliteit, liefde, en de spanning tussen commercie en traditie. De broers, elk met hun eigen karakter en dromen, worden uitgedaagd in hun loyaliteit naar elkaar en hun familiebedrijf. Julia’s komst brengt niet alleen een zakelijke uitdaging met zich mee, maar zorgt ook voor romantische complicaties die de broers dwingen hun ware gevoelens onder ogen te zien. De film biedt een frisse kijk op de feestdagen en stelt vragen over wat echt belangrijk is tijdens deze speciale tijd van het jaar.

De Familie Claus 2 (2021):

In dit vervolg op ‘De Familie Claus’ heeft Jules Claus kerst omarmd en helpt hij zijn opa, de Kerstman, tijdens de drukke kerstperiode. Alles lijkt goed te gaan, totdat Jules een brief ontvangt met een bijzondere vraag die hun plannen dreigt te verstoren. De film bouwt voort op het familieverhaal en de magie van het eerste deel, met nieuwe avonturen en uitdagingen voor Jules en zijn familie. De dynamiek tussen Jules en zijn opa is verder ontwikkeld, waardoor de personages dieper en rijker worden. De film verkent thema’s zoals verantwoordelijkheid, familie en de kracht van geloof in het onmogelijke. Naast de kerstmagie biedt ‘De Familie Claus 2’ ook humor en hartverwarmende momenten die de kijker meenemen op een reis door de wereld van de Kerstman. De uitdagingen waar Jules voor staat, zijn niet alleen fysiek, maar ook emotioneel, waardoor de film een boeiende kijkervaring biedt voor een breed publiek.

Kerstappels (2022):

Deze film is gebaseerd op de serie ‘Oogappels’ en volgt vier families tijdens de kerstperiode. In tegenstelling tot het idyllische beeld van kerst, worden de families geconfronteerd met onderdrukte irritaties, verplichte familiebijeenkomsten en oud zeer. Het verhaal belicht de realiteit van familiedynamiek tijdens de feestdagen en biedt een mix van humor, drama en herkenbare familieproblemen. De film behandelt universele thema’s zoals ouder-kindrelaties, de druk van familietradities en de complexiteit van moderne gezinsstructuren. Door de verschillende gezinsdynamieken te volgen, biedt ‘Kerstappels’ een realistisch en soms pijnlijk eerlijk beeld van de uitdagingen waarmee families tijdens de feestdagen kunnen worden geconfronteerd. De karakters zijn zorgvuldig uitgewerkt en hun verhalen weerspiegelen de diverse ervaringen van mensen tijdens de kerstperiode. De film slaagt erin zowel te vermaken als inzicht te geven in de soms moeilijke, maar uiteindelijk liefdevolle banden die families samenbrengen.

Finn (2013):

‘Finn’ is een kinderfilm over een jongen die graag viool wil leren spelen, ondanks de weerstand van zijn vader. Finn ontmoet een mysterieuze oude man die hem leert vioolspelen. Het bijzondere aan deze man is dat zijn vioolspel de foto van Finns overleden moeder tot leven lijkt te wekken. Het verhaal combineert elementen van magie, muziek en de zoektocht naar persoonlijke identiteit en passie. Finn’s reis is niet alleen een muzikale ontdekkingstocht, maar ook een emotionele reis waarbij hij leert omgaan met het verlies van zijn moeder en zijn relatie met zijn vader. De film is zowel ontroerend als inspirerend, en toont hoe muziek kan helpen om te genezen en te verbinden. De muzikale elementen van de film zijn prachtig geïntegreerd in het verhaal en dragen bij aan de magische sfeer. ‘Finn’ is een film die aantoont dat het volgen van je dromen en het vinden van je eigen pad essentieel zijn voor persoonlijke groei en geluk.

All You Need Is Love (2018):

Geïnspireerd door het gelijknamige televisieprogramma, volgt deze film een presentator die niet lekker in zijn vel zit en vlucht naar Schotland op kerstavond. Terwijl zijn redactieteam in paniek raakt, hopen verschillende mensen op een liefdevolle hereniging tijdens kerstavond. De film biedt een mix van liefde, drama en de kerstsfeer. Het verhaal toont verschillende aspecten van liefde en relaties, van romantische liefde tot familiebanden en vriendschappen. De personages worden geconfronteerd met hun eigen problemen en verlangens, terwijl ze proberen hun weg te vinden in de chaos van het leven en de feestdagen. ‘All You Need Is Love’ is een film die de kijker laat lachen, huilen en nadenken over de waarde van relaties en de kracht van liefde.

Midden in de Winternacht (2013):

In deze hartverwarmende familiefilm ontdekt de tienjarige Max een eland die door het dak van zijn schuur is gevallen en voor de Kerstman werkt. Wanneer blijkt dat de Kerstman vermist is, begint Max samen met de eland aan een avontuurlijke en magische zoektocht om hem te vinden. Deze film is een mix van fantasie, avontuur en humor, die de kerstsfeer op een unieke en vermakelijke manier tot leven brengt. De interactie tussen Max en de eland, en de uitdagingen die ze onderweg tegenkomen, maken het een boeiende en ontroerende kijkervaring voor het hele gezin, vol met lessen over moed, vriendschap en de ware geest van kerst.

De Groeten van Mike! (2012):

‘De Groeten van Mike!’ vertelt het aangrijpende verhaal van Mike, een jongen die na een langdurig ziekenhuisverblijf naar huis wil, maar geconfronteerd wordt met de afwezigheid van zijn moeder door haar alcoholproblemen. Hij belandt in een pleeggezin en ondanks de nieuwe omgeving, houdt Mike vast aan de hoop om kerst met zijn moeder te vieren. Deze film gaat diep in op thema’s als familie, veerkracht en de impact van verslaving, en biedt een realistische, maar hoopvolle blik op de complexe familiedynamiek. Het verhaal van Mike is ontroerend en inspirerend, en toont de kracht van doorzettingsvermogen en de onbreekbare band tussen een moeder en haar kind.

Alles is Familie (2012):

Als vervolg op de populaire film ‘Alles Is Liefde’, verkent ‘Alles is Familie’ de complexe en vaak rommelige aard van familierelaties. Tegen de achtergrond van de feestdagen worden de levens van verschillende familieleden en hun onderlinge relaties belicht, waarbij iedereen worstelt met persoonlijke en relationele uitdagingen. Deze film, vol humor en emotie, toont hoe familieleden elkaar beïnvloeden en steunen door dik en dun. De sterke cast en de verweven verhaallijnen illustreren de liefde, conflicten en het begrip dat binnen families kan bestaan. ‘Alles is Familie’ is een warme, herkenbare film die de kijker laat nadenken over de betekenis van familie en verbondenheid tijdens de feestdagen.

Deze prachtige collectie van Nederlandse kerstfilms laat ons zien hoe divers en rijk de feestdagen kunnen zijn. Van luchtige komedies tot ontroerende familiedrama’s, elk van deze films brengt zijn eigen unieke sfeer en boodschap. Ze herinneren ons eraan dat kerst niet alleen gaat om het vieren, maar ook om reflectie, verbinding en het overwinnen van uitdagingen. Deze films zijn een testament van de Nederlandse filmkunst, die in staat is om universele thema’s zoals liefde, familie en hoop op een eigen, authentieke wijze te verkennen. Ze bieden ons niet alleen vermaak, maar ook inzichten en inspiratie. Terwijl we ons opmaken voor de feestdagen, zijn deze films de perfecte manier om de kerstsfeer in huis te halen en te genieten van de verhalen die ons raken en ons verbinden. Het bekijken van deze top 10 Nederlandse kerstfilms is een prachtige manier om de magie van kerst te ervaren en te vieren.

Share this post :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Online Partner Voor Onlineaanwezigheid

JOUW ONLINE PRESENCE KAN (NOG) BETER. WETEN HOE?
Laatste Nieuws
Categorie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Word lid van onze Panda Bytes-nieuwsbrief en ontvang het laatste film- en tech-nieuws rechtstreeks in je inbox! Mis niets, meld je nu aan!
Scroll to Top

what you need to know

in your inbox every morning