Filmrecensie: “It Lives Inside” (2023)

“It Lives Inside” is meer dan alleen een spookverhaal; het is een weerspiegeling van de immigrantenervaring en de strijd om te assimileren.

Een Gewone Buitenkant

Bij de start krijgen we een typisch beeld te zien: een camera die door een bescheiden, maar vervallen huis glijdt. Dode lichamen liggen verspreid in de gangen, terwijl er angstaanjagende kreten uit de kelder komen. De reis naar beneden onthult een verkoold lichaam met een uitgestrekte hand naar een glazen pot gevuld met zwarte rook. Deze pot, ver van een eenvoudige decoratie, symboliseert de uitdagingen waarmee de Indiase inwoners van deze blanke buitenwijk worden geconfronteerd.

Mythen en Moderniteit

Het regiedebuut van Bishal Dutta, “It Lives Inside”, balanceert tussen culturele mythologie en hedendaagse angsten. Centraal staat Samidha, ofwel ‘Sam’, vertolkt door de bezielde Megan Suri. Een populaire tiener, Sam worstelt met de typische uitdagingen: een beschermende moeder, een oogje op de populaire jongen op school en een vriendschap die op de rotsen loopt met haar voormalige beste vriendin, Tamira.

De Vervreemding van Sam

Als Tamira verdwijnt en een angstaanjagend monster met talloze tanden zijn intrede doet in Sam’s leven, komt de ware kern van het verhaal naar voren. Het monster, bekend als een Pishach, wordt niet alleen gedreven door kwaadaardige intenties, maar belichaamt ook de eenzaamheid en vervreemding die Sam voelt. Haar afwijzing van haar Indiase erfgoed, het vermijden van haar moedertaal Hindi, en het streven naar acceptatie bij haar blanke vrienden, belichten de innerlijke strijd van vele immigrantenkinderen.

Meer dan alleen Horror

Hoewel de film parallellen vertoont met bekende horrorfilms zoals “The Babadook”, duikt “It Lives Inside” dieper in het concept van isolatie en identiteitscrisis. De Pishach, afkomstig uit de Hindoe- en Boeddhistische mythologie, biedt een raamwerk voor het begrijpen van de universele gevoelens van eenzaamheid en vervreemding.

Conclusie

“It Lives Inside” slaagt erin een diepgaand verhaal te vertellen over de uitdagingen van assimilatie en zelfontdekking. Terwijl er enkele misstappen zijn in de uitvoering en het verhaal op sommige momenten zijn focus verliest, is de film zeker de moeite waard voor diegenen die op zoek zijn naar een gelaagde horrorervaring.

Met “It Lives Inside” biedt Bishal Dutta een vernieuwende kijk op het horrorgenre, waarbij culturele thema’s naadloos worden ge├»ntegreerd met spanning en sensatie. De film is nu te zien in de bioscoop.

Share this post :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Online Partner Voor Onlineaanwezigheid

JOUW ONLINE PRESENCE KAN (NOG) BETER. WETEN HOE?
Laatste Nieuws
Categorie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Word lid van onze Panda Bytes-nieuwsbrief en ontvang het laatste film- en tech-nieuws rechtstreeks in je inbox! Mis niets, meld je nu aan!
Scroll to Top

what you need to know

in your inbox every morning