iPhone 15 Pro vs iPhone 14 Pro: Is de upgrade de moeite waard?

De twee Pro iPhones vergeleken

De iPhone 15-serie is gearriveerd, en je overweegt misschien geld uit te geven aan een upgrade – maar is het de moeite waard? Specifiek, is de glanzende nieuwe iPhone 15 Pro echt zoveel beter dan de iPhone 14 Pro die Apple in september 2022 lanceerde? We zijn hier om die vraag te proberen beantwoorden. Als je vorig jaar de iPhone 14 Pro hebt gekocht – met startprijzen van €1.099 / €999 – wil je dit keer niet onnodig nog meer geld uitgeven. Het is de juiste upgrade voor sommigen, maar niet voor iedereen.

Hier zullen we diep ingaan op alle belangrijke categorieën die van belang zijn voor jouw gebruikerservaring, van de batterijduur tot de cameraprestaties, om je te helpen beslissen welke van deze toestellen de beste telefoon voor jou is als het gaat om de iPhone 15 Pro versus de iPhone 14 Pro.

Als je op zoek bent naar de belangrijkste vernieuwingen als het gaat om de iPhone 15 Pro dit jaar, dan zijn ze hier: USB-C in plaats van Lightning voor de datatransfer- en oplaadpoort, Titanium in plaats van roestvrij staal voor het frame, en in plaats van de oude Mute-knop is er een veelzijdigere Action-knop (die ook dempen kan). Afgezien daarvan hebben we de gebruikelijke incrementele upgrades qua processorsnelheid en cameraprestaties, waar we later dieper op ingaan. Er is veel dat ook niet is veranderd: het schermformaat is hetzelfde gebleven op 6,1 inch, en beide telefoons kunnen draaien op iOS 17 (dat werd gelanceerd bij de release van de iPhone 15-serie).

iPhone 15 Pro vs iPhone 14 Pro: prijs en beschikbaarheid

De gloednieuwe iPhone 15 Pro is nu verkrijgbaar bij Apple en bij tal van andere retailers. De prijs begint bij £999 / $999 en loopt op, afhankelijk van hoeveel opslagruimte je wilt (128 GB, 256 GB, 512 GB of 1 TB).

De iPhone 14 Pro krijgen is iets lastiger. Apple verkoopt deze niet meer via haar officiële winkel (hoewel ze wel de standaard iPhone 14 verkopen), maar er is nog voldoende voorraad bij andere retailers, en op het moment van schrijven beginnen de prijzen rond de €900.

iPhone 15 Pro vs iPhone 14 Pro: ontwerp

Op het eerste gezicht lijken de iPhone 15 Pro en iPhone 14 Pro behoorlijk op elkaar, maar er zijn subtiele verschillen. Titanium heeft roestvrij staal vervangen voor het frame, wat betekent dat de iPhone 15 Pro lichter is dan zijn voorganger: 187 gram in plaats van 206 gram.

De iPhone 15 Pro is ook iets dikker dan de iPhone 14 Pro, met een dikte van 8,25 mm in plaats van 7,85 mm. De andere afmetingen zijn 147,5 x 71,5 mm voor de iPhone 14 Pro en 146,6 x 70,6 mm voor de iPhone 15 Pro.

Er zijn ook nieuwe kleuren. De iPhone 14 Pro biedt Deep Purple, Gold, Silver en Space Black, terwijl de iPhone 15 Pro kan worden gekocht in Natural Titanium, Blue Titanium, White Titanium en Black Titanium (hebben we al gezegd dat het van Titanium is gemaakt?).

iPhone 15 Pro vs iPhone 14 Pro: beeldscherm

Het beeldscherm is een van de gebieden waar er maar weinig veranderingen zijn. Het 6,1-inch scherm is terug, met het always-on display en de ProMotion-technologie die vernieuwingsfrequenties tot 120 Hz mogelijk maakt.

Zelfs de resolutie en het contrastratio zijn hetzelfde gebleven – respectievelijk 2.556 x 1.179 pixels en 2.000.000:1 – en Apple zegt dat de 2.000 nits piekhelderheid hetzelfde is op zowel de iPhone 14 Pro als de iPhone 15 Pro.

Upgrade niet van de iPhone 14 Pro naar de iPhone 15 Pro als je op zoek bent naar een groter of beter scherm, want ze zijn precies hetzelfde.

iPhone 15 Pro vs iPhone 14 Pro: hardware

De iPhone 14 Pro is uitgerust met een Apple A16 Bionic-chip, terwijl de iPhone 15 Pro een Apple A17 Pro-chip heeft. Ondanks het nogal vreemde naamgevingsschema dat wordt gehanteerd, belooft Apple een algemene prestatieverbetering van maximaal 10% met de nieuwe siliconen, en winst tot wel 20% – specifiek in grafische prestaties.

Dat is behoorlijk substantieel, en het helpt dat de nieuwe A17 Pro is overgestapt naar 3-nanometer architectuur (meer verwerkingskracht in een kleinere ruimte, in feite). Wat betreft RAM heeft Apple niet onthuld hoeveel de iPhone 15 Pro heeft, en we hebben nog geen teardowns van derden om ons dat te vertellen, maar de iPhone 14 Pro heeft 6 GB RAM aan boord, dus verwacht een herhaling hiervan.

Er is niet veel anders dat verschilt qua hardware, afgezien van de overstap naar USB-C voor de verbindingspoort. Het is de moeite waard om te bedenken dat de nieuwe poort veel snellere gegevensoverdrachten mogelijk zal maken, met een USB 3-kabel – hoewel Apple alleen een USB 2-kabel meelevert in de doos bij de iPhone 15 Pro.

En dan is er die nieuwe Action-knop in plaats van de oude Mute-knop. Je kunt deze programmeren om verschillende ‘acties’ uit te voeren, zoals een spraakmemo maken of de camera starten, evenals het dempen van je telefoon.

iPhone 15 Pro vs iPhone 14 Pro: batterij

Apple deelt meestal geen batterijcapaciteiten, maar de voorspelde batterijduur is wel identiek als het gaat om de iPhone 15 Pro versus de iPhone 14 Pro.

Dat is tot 23 uur voor videoweergave, tot 20 uur voor het streamen van video en tot 75 uur voor het afspelen van audio. Tenzij je iPhone 14 Pro al een jaar hebt en de batterij aanzienlijk is verslechterd, zouden we niet upgraden naar de iPhone 15 Pro als je alleen maar een langere batterijduur wilt.

Voor zover we kunnen zien in de lijst van Apple, verandert de overstap naar USB-C van Lightning niets qua oplaadsnelheid – met een 20W-adapter kun je nog steeds tot 50% opladen in 30 minuten. Zowel de iPhone 14 Pro als de iPhone 15 Pro ondersteunen ook MagSafe en Qi draadloos opladen.

iPhone 15 Pro vs iPhone 14 Pro: camera’s

Op papier zijn de camera’s aan de achterkant van de iPhone 15 Pro en de iPhone 14 Pro hetzelfde: een 48MP hoofdsensor, een 12MP ultragroothoeksensor en een 12MP telelensensor met 3x optische zoom. Aan de voorkant hebben beide telefoons een 12MP selfiecamera.

Ondanks dezelfde megapixelwaardering heeft de iPhone 15 Pro wel een verbeterde hoofdcamerasensor. De brandpuntsafstand kan worden aangepast naar 24mm, 28mm of 35mm, en de portretmodus kan automatisch worden geselecteerd door de telefoon.

Apple heeft ook een nieuwe antireflectiecoating toegevoegd aan de lens van de iPhone 15 Pro om lensflare te verminderen. Dus samengevat, enkele nieuwe trucs voor de iPhone 15 Pro zullen fotografen plezieren – maar het is geen enorme sprong van de iPhone 14 Pro. De iPhone 15 Pro Max daarentegen is een enorme sprong.

iPhone 15 Pro vs iPhone 14 Pro: conclusie

De vergelijking tussen de iPhone 15 Pro en de iPhone 14 Pro is interessant. De iPhone 15 Pro is iets sneller, heeft marginaal betere camera’s, is gemaakt van Titanium en heeft de USB-C-poort, wat compatibiliteit met een breder scala aan opladers en accessoires betekent.

Dus de iPhone 15 Pro is duidelijk de betere telefoon, maar je zou kunnen betogen dat deze upgrades niet significant genoeg zijn om hem te rechtvaardigen. De prestatieverbetering is niet enorm, noch is de sprong in de kwaliteit van vastgelegde beelden en video’s. De Titanium afwerking is echter een zeer mooie touch – en betekent een lichter apparaat. Een belangrijke factor is hoeveel de iPhone 14 Pro verkoopt op het moment dat je je aankoop overweegt. Als het prijsverschil niet groot is – en iPhones behouden over het algemeen hun waarde erg goed, zoals we hierboven hebben uiteengezet – dan kun je net zo goed de nieuwere, betere iPhone krijgen.

Aan de andere kant, als je al een iPhone 14 Pro hebt, komt het neer op welke ruilwaarde of verkoopprijs je ervoor kunt krijgen als je overweegt om in plaats daarvan de nieuwste iPhone 15 Pro te krijgen.

Share this post :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Online Partner Voor Onlineaanwezigheid

JOUW ONLINE PRESENCE KAN (NOG) BETER. WETEN HOE?
Laatste Nieuws
Categorie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Word lid van onze Panda Bytes-nieuwsbrief en ontvang het laatste film- en tech-nieuws rechtstreeks in je inbox! Mis niets, meld je nu aan!
Scroll to Top

what you need to know

in your inbox every morning