Peter Pan & Wendy Filmrecensies

De Visie van David Lowery

De nieuwste inspanning van David Lowery voor Disney, Peter Pan & Wendy, geeft ons reden tot juichen. Allereerst is er Lowery’s visie. Onder de regie van de man achter The Green Knight heeft Neverland er nog nooit zo prachtig uitgezien. Lowery weet op ongeëvenaarde wijze het wonder, de schoonheid en het gevaar van dit avonturenland te benutten op een manier die past bij zijn lyrische hervertelling.

Het Script en het Team

Voor het script werkt Lowery opnieuw samen met zijn langdurige producent Toby Halbrooks, die ook meeschreef aan de vorige Disney-film van de regisseur, Pete’s Dragon. Beide films van Lowery voor Disney benadrukken alleen maar dat de filmmaker van Ghost Story, Ain’t Them Bodies Saints en The Old Man and the Gun geen gevoel voor ironie, cynisme of fatalisme heeft. Hij lijkt opmerkelijk geschikt voor familiefilms.

Inspiratie en Nostalgie

Net als Jon Favreau’s prachtige The Jungle Book, put Lowery inspiratie niet alleen uit de originele tekst, maar ook uit de klassieke geanimeerde versie van Disney. Fragmenten van liedjes uit de muzikale film uit 1953 zijn door de hele film verweven, genoeg om ouders en grootouders nostalgische gevoelens te geven.

Nieuwe Interpretatie van Peter Pan

Maar hebben we nog een Peter Pan-verhaal nodig of willen we dat? Regisseur Benh Zeitlin van Beasts of the Southern Wild vond geen publiek voor zijn bayou-adaptatie, Wendy, in 2020. Niemand ging kijken naar de sterrenrijke musical van Joe Wright uit 2015, Pan. Misschien is een meer traditionele vertelling op zijn plaats? Eentje die de menselijkheid even zwaar weegt als de grilligheid?

Het Karakter van Kapitein Haak

Jude Law’s Hook biedt verrassende pathos. Nooit de campy piraat die je misschien verwacht had, Hook is berust in het kwaad, zijn eigen pijn een gevoelige zenuw net onder de oppervlakte. Het is een snood maar teder optreden dat de film een gebroken hart geeft.

De Overige Cast

Aan zijn zijde is Jim Gaffigan’s Smee – een behoorlijk ideale casting, hoewel het personage onderbenut is. Ever Anderson biedt een substantiële Wendy Darling, en de Lost Boys zijn niet noodzakelijkerwijs jongens maar wel ondeugend charmant. Het probleem is Peter.

Het Probleem van Peter

Alexander Molony, hoewel schattig als een knop, is verrassend levenloos in de hoofdrol. Zijn hoogtepunten voelen niet hoog, noch zijn dieptepunten laag. Zijn prestatie is noch cartoonachtig noch realistisch. Het personage zelf raakt een beetje

 

verloren in de adaptatie, die veel meer de focus legt op Wendy’s boog dan op Peter’s verhaal, en Lowery lijkt niet helemaal zeker te zijn waar Peter in dit alles past. Het is een van de meer geniale elementen van J.M. Barrie’s roman – Peter Pan is niet de held of de schurk, hij is meer de iconische dwaas wiens gebrek aan ontwikkeling degenen om hem heen helpt hun eigen weg te vinden. Maar Lowery verliest zijn grip wanneer hij zich op Peter concentreert, en hoewel zijn avontuur echt prachtig is, voelt het een beetje onscherp en mogelijk onnodig.

De Betoverende Wereld van Neverland

In de handen van David Lowery is Neverland veranderd in een betoverend avonturenland. De film is doordrenkt met het gevoel van verwondering en schoonheid dat inherent is aan dit eiland van eeuwige jeugd. Elk detail, van de weelderige bossen tot de sprankelende sterren, is zorgvuldig en kunstig weergegeven om een wereld te creëren die zowel magisch als bedreigend voelt. Het is een plek waar dromen werkelijkheid worden, maar ook waar gevaren op de loer liggen.

Het Slotwoord

Peter Pan & Wendy is een frisse kijk op het klassieke verhaal dat zowel het originele materiaal eert als nieuwe elementen toevoegt. De film slaagt erin om zowel nostalgisch als vernieuwend te zijn, een combinatie die zelden zo effectief wordt bereikt. Hoewel de film zijn tekortkomingen heeft, met name in de ontwikkeling van het personage Peter Pan, compenseert het dit met sterke prestaties, prachtige beelden en een diep gevoel van wonder en avontuur.

Ongeacht de gebreken blijft Peter Pan & Wendy een opmerkelijke toevoeging aan de reeks van Disney’s live-action aanpassingen. Het slaagt erin om het publiek te boeien met zijn charmante vertelling en prachtige beelden, en laat een blijvende indruk achter die zowel kinderen als volwassenen zal betoveren.

Peter Pan & Wendy is meer dan een film; het is een viering van de verbeelding, een uitnodiging om te geloven in de mogelijkheid van het onmogelijke en een herinnering aan de magie van de kindertijd die in ons allemaal leeft.

 

Share this post :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Online Partner Voor Onlineaanwezigheid

JOUW ONLINE PRESENCE KAN (NOG) BETER. WETEN HOE?
Laatste Nieuws
Categorie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Word lid van onze Panda Bytes-nieuwsbrief en ontvang het laatste film- en tech-nieuws rechtstreeks in je inbox! Mis niets, meld je nu aan!
Scroll to Top

what you need to know

in your inbox every morning