“Quo Vadis, Aida”

“Quo Vadis, Aida” is een indrukwekkende film uit 2020 die vertelt over de Srebrenica-massaker in 1995, een van de bloedigste gebeurtenissen in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. De film is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen en volgt het verhaal van Aida, een vertaler die werkt voor de VN in Srebrenica tijdens de Bosnië-Herzegovina oorlog.

De film begint met een idyllisch beeld van Srebrenica, een stad die wordt beschouwd als een symbool van multiculturele harmonie. Aida is een getrouwde moeder van drie kinderen en werkt als vertaler voor de VN-troepen die de stad bewaken. Maar wanneer de Servische troepen de stad aanvallen, wordt Aida gedwongen om keuzes te maken die haar leven en dat van haar familie voor altijd zullen veranderen.

De film is een intens en emotioneel verhaal over hoe oorlog invloed kan hebben op het leven van een individu en hoe mensen in tijden van crisis keuzes moeten maken die vaak onmenselijk zijn. Aida’s verhaal is hartverscheurend en laat zien hoe mensen in oorlogssituaties gedwongen worden om te kiezen tussen hun eigen veiligheid en die van hun dierbaren.

De film is ook een sterk commentaar op de rol van de VN tijdens de oorlog. Aida werkt als vertaler voor de VN-troepen die de stad bewaken, maar deze troepen blijken machteloos te zijn tegen de Servische aanval. De film laat zien hoe de VN-troepen hun plicht om de burgers te beschermen niet kunnen nakomen en hoe de VN-resoluties vaak niet meer zijn dan lege woorden.

De film is visueel prachtig en wordt gedragen door een indrukwekkende prestatie van de hoofdactrice Jasna Đuričić. Ze weet de emoties van Aida op een overtuigende manier te vertolken en brengt het verhaal op een indrukwekkende manier tot leven.

“Quo Vadis, Aida” is een film die ons doet herinneren aan een van de donkerste momenten in de recente Europese geschiedenis en laat ons zien hoe oorlog invloed kan hebben op het leven van individuen. De film is een mooie herinnering aan de slachtoffers van de Srebrenica-massaker en een waarschuwing voor de gevaren van etnische spanningen en extremisme.

Het is duidelijk dat de regisseur Jasmila Žbanić een grote hoeveelheid onderzoek heeft verricht en veel aandacht heeft besteed aan de details van de gebeurtenissen. De film laat zien hoe de stad langzaam maar zeker verandert van een vreedzame gemeenschap in een oorlogszone, en hoe de angst en wanhoop groeien bij de burgers van Srebrenica. De film laat ook zien hoe de Servische troepen de stad systematisch afslachten, met name mannen en jongens, en hoe de VN-troepen machteloos toekijken.

De film is ook een aanklacht tegen het gebrek aan actie van de internationale gemeenschap. Hoewel de situatie in Srebrenica al maanden aan de hand was, werden er geen concrete acties ondernomen om de burgers te beschermen. De film laat zien hoe de VN-troepen zich terugtrekken uit de stad, waardoor de burgers achtergelaten worden aan hun lot.

Een andere belangrijke boodschap van de film is hoe oorlog invloed heeft op families en relaties. Aida’s relatie met haar man is gespannen als gevolg van de oorlog, en ze wordt gedwongen om te kiezen tussen haar eigen veiligheid en die van haar familie. De film laat ook zien hoe oorlog families uit elkaar kan drijven en hoe mensen gedwongen worden om te vluchten voor hun leven.

In samenvatting, “Quo Vadis, Aida” is een indrukwekkende film die ons doet herinneren aan een van de donkerste momenten in de recente Europese geschiedenis. De film is een emotioneel en intense verhaal over hoe oorlog invloed heeft op het leven van individuen en families. De film laat ook zien hoe de internationale gemeenschap faalt in het beschermen van burgers in tijden van oorlog en hoe de VN-resoluties vaak niet meer zijn dan lege woorden. De film is een waarschuwing voor de gevaren van etnische spanningen en extremisme en een eerbetoon aan de slachtoffers van de Srebrenica-massaker.

Share this post :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Online Partner Voor Onlineaanwezigheid

JOUW ONLINE PRESENCE KAN (NOG) BETER. WETEN HOE?
Laatste Nieuws
Categorie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Word lid van onze Panda Bytes-nieuwsbrief en ontvang het laatste film- en tech-nieuws rechtstreeks in je inbox! Mis niets, meld je nu aan!
Scroll to Top

what you need to know

in your inbox every morning