Ranglijst van alle acteurs die Superman hebben gespeeld

Superman is sinds zijn debuut in Action Comics #1 in 1938 een wereldwijd icoon. Niet voor niets is hij door de jaren heen meerdere malen opnieuw geïnterpreteerd voor het grote scherm en hebben talloze acteurs de uitdaging aangegaan om deze geliefde superheld te vertolken. In dit artikel presenteren we een uitgebreide rangschikking van de meest opmerkelijke Superman-acteurs.

14. Kirk Alyn (Superman, 1948-1950)

Kirk Alyn, de originele Superman, mag dan wel onderaan deze lijst staan, maar dat betekent niet dat zijn vertolking slecht was. Als vroege pionier van zilveren schermhelden moest Alyn gebruik maken van de toen beschikbare technologie en de instructies van de regisseurs volgen. Ondanks zijn enigszins stijve houding en geforceerde bewegingen, zagen we in hem een vastberaden en doelgerichte Superman. Zijn stem, met een klassieke Hollywood-kwaliteit, was perfect voor de rol, en zijn iconische springende start naar vlucht was absoluut innemend.

13. Dean Cain (Lois & Clark: The New Adventures of Superman, 1993-1997)

Hoewel de geloofwaardigheid van Lois & Clark niet kon tippen aan die van Smallville, voegde Dean Cain een aangenaam gevoel voor humor toe aan zijn vertolking van Superman. Zijn versie is misschien wel de vriendelijkste van alle Supermen tot nu toe. Cain bracht een liefdevolle relatie met Lois op het scherm en toonde ernstige momenten die goed contrasteerden met zijn overwegend luchtige persoonlijkheid. Helaas staan Cain’s off-screen persoonlijkheid en politieke standpunten in scherp contrast met die van de Man van Staal.

12. Nicolas Cage (The Flash, 2023)

Een verrassende toevoeging aan deze lijst is de interpretatie van Nicolas Cage van de Laatste Zoon van Krypton. Hoewel zijn optreden slechts een korte cameo was, bood het een leuk paasei voor de hardcore fans en liet het Cage eindelijk Superman in live action spelen.

11. Bud Collyer (The New Adventures of Superman, 1966-1970)

Bud Collyer, een radioster, nam voor het eerst de rol van de geliefde superheld over voor een populaire radioshow uit 1940, voordat hij de rol hernam in de geanimeerde serie The New Adventures of Superman uit 1966. Collyer wist de legendarische figuur echt eigen te maken en leverde een unieke stemperformance.

10. Brandon Routh (Superman Returns, 2006)

In termen van actiescènes is Brandon Routh’s vertolking in Superman Returns spot-on. Hoewel Routh’s pogingen om het personage donkerder en scherper te maken op theorie gebaseerd waren, kwam het meestal over als broeierig en humeurig. Zijn respectloze houding liet veel te wensen over, maar hij kreeg een geweldig afscheid van Superman in de Arrowverse crossover Crisis on Infinite Earths.

9. George Reeves (Adventures of Superman, 1952-19589

George Reeves’s Superman in “Adventures of Superman” blijft een van de meest iconische interpretaties van het personage. Reeves bracht een waardigheid en volwassenheid naar de rol die nog steeds resoneert bij fans. Zijn Superman was zowel krachtig als medelevend, en Reeves’ innemende persoonlijkheid maakte hem de ideale keuze voor de Man van Staal.

 

8. Tim Daly (Superman: The Animated Series, 1996 - 2000)

De veelgeprezen geanimeerde serie introduceerde veel jonge fans bij het titelpersonage en is voor velen de definitieve versie van Superman. Tim Daly geeft een fantastische vertolking van de Man van Staal, waarbij hij veel compassie en menselijkheid in de rol brengt.

7. George Newbern (Justice League, Justice League Unlimited, 2001 - 2006)

Na het succes van zowel de Batman- als de Superman-geanimeerde serie, was het logisch om de Justice League officieel samen te brengen in hun eigen show. George Newbern, die de rol overnam van Tim Daly, wist meteen de rol van Superman eigen te maken. Zijn Superman heeft een krachtige uitstraling met een gezaghebbende stem, een sterke morele kompas en een onfeilbare toewijding aan gerechtigheid.

6. Henry Cavill (Man of Steel, Batman v Superman: Dawn of Justice, Justice League, 2013-2020)

Henry Cavill’s Superman is misschien wel de meest gespierde versie van de Man van Staal tot nu toe. Hoewel de Zack Snyder-films waarin hij speelde vaak verdeeld waren onder fans en critici, is er geen twijfel dat Cavill’s Superman een blijvende impact heeft gehad. Hij bracht een fysieke intensiteit en diepte naar de rol die nog niet eerder was gezien, en zijn weergave van de innerlijke strijd van Superman was pakkend.

5. Christopher Reeve (Superman I-IV, 1978-1987)

Christopher Reeve is voor velen dé Superman. Zijn vertolking van zowel Superman als Clark Kent was warm, charmant en innemend, en hij bracht een groot gevoel van humor naar de rol. Reeve’s tijdloze interpretatie van de Man van Staal heeft de standaard gezet voor alle toekomstige Superman vertolkingen.

4. Tom Welling (Smallville, 2001-2011)

Tom Welling’s Clark Kent in “Smallville” was een unieke vertolking omdat de serie Clark volgde tijdens zijn tienerjaren en vroege volwassenheid voordat hij Superman werd. Deze langzame verbranding liet Welling toe om een diepere, meer genuanceerde interpretatie van de Man van Staal te bieden, en zijn worstelingen om zijn krachten te begrijpen en te beheersen gaven de serie een emotionele kern die zeer effectief was.

3. Tim Daly (Superman: The Animated Series, 1996 - 2000)

Tim Daly’s Superman in “Superman: The Animated Series” was een perfecte mix van autoriteit, vriendelijkheid en menselijkheid. Daly bracht een kalme, gemeten stem naar de rol die perfect paste bij de heldhaftige, maar vaak emotionele Man van Staal.

2. Tyler Hoechlin (Superman & Lois, 2021-heden)

Tyler Hoechlin’s interpretatie van Superman in de huidige serie “Superman & Lois” is zeer goed ontvangen. Hoechlin’s Superman balanceert de kracht en heroïek van de Man van Staal met de kwetsbaarheid en warmte van Clark Kent. De serie zelf richt zich op de familiedynamiek van Clark, Lois en hun twee zonen, waardoor Hoechlin de kans krijgt om een rijkere, diepere Superman te spelen.

Share this post :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Online Partner Voor Onlineaanwezigheid

JOUW ONLINE PRESENCE KAN (NOG) BETER. WETEN HOE?
Laatste Nieuws
Categorie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Word lid van onze Panda Bytes-nieuwsbrief en ontvang het laatste film- en tech-nieuws rechtstreeks in je inbox! Mis niets, meld je nu aan!
Scroll to Top

what you need to know

in your inbox every morning