Twintig jaar terug: De films van 2003

Het is tijd om twintig jaar terug in de tijd te gaan om naar het filmische landschap van 2003 te kijken… 2003 was twintig jaar geleden. Twintig jaar! Dus neem een stevige borrel en ga met ons mee op een reis door een filmjaar dat bol stond van de middelmatige sequels, ongeïnspireerde horrorfilms, onvergetelijke drama’s en matige romantische komedies. Natuurlijk waren er ook gouden parels in 2003 en een aantal meesterwerken die de tand des tijds hebben doorstaan.

De sequels die de tijd niet konden weerstaan

In 2003 brachten de Wachowski’s ons niet één, maar twee Matrix-sequels. De baanbrekende originele film was een perfecte afsluiting van de eeuw voor de sci-fi cinema, net toen de blockbusters van de eeuw aan het uitdoven waren. Helaas vertegenwoordigden de sequels enkele van de meer betreurenswaardige stijlkeuzes van die periode – inclusief het verdubbelen van alles (ja, iedereen draagt overal binnen de Matrix schijnbaar zonnebrillen).

De actie van Arnold Schwarzenegger

Het jaar zag ook de terugkeer van Arnold Schwarzenegger‘s meest iconische personage op het grote scherm. We werden getrakteerd op een onverwoestbare moordende cyborg die nu in de gedaante van een 56-jarige man was. Arnold werd in de film omgetoverd tot een wandelende grap. Maar, Terminator 3: Rise of the Machines had wel de beste snelwegachtervolging van de zomer, vóór Matrix Reloaded en een andere actie-sequel, Bad Boys II.

De opkomst van de helden

Ondertussen zou een andere blockbuster-sequel doen wat zo weinig blockbusters doen… Best Picture winnen bij de Oscars. The Lord of the Rings: The Return of the King sloot op prachtige wijze Peter Jackson’s majestueuze fantasietrilogie af. Lang, zwaar maar altijd meeslepend, met verbluffende set pieces. Een ander hoogtepunt was X2, die nog steeds de beste X-Men film blijft.

De horror van het jaar

Horrorfilms deden ook mee aan het sequel-spel. Freddy vs Jason was luchtig maar leuk. Wrong Turn bleek een cultfavoriet van het jaar. Ondertussen hadden we een actie-horror fusie met Kate Beckinsdale in Underworld, een van die films die een flinke schuld had aan The Matrix – de eerste van een te lange franchise.

De drama's van het jaar

Enkele grote drama’s van het jaar zagen ook een interessant assortiment. The Last Samurai had misschien de duidelijke geur van de witte redder-epiek, maar was een ander voorbeeld van Tom Cruise’s toewijding aan zijn vak. Lost in Translation was een beetje een indie-lieveling die voormalig kindster Scarlett Johansson naar voren bracht.

De onvergetelijke meesterwerken

Indie en wereldcinema waren niet zonder hoogtepunten in 2003. Park Chan-wook leverde zijn meest iconische film, Oldboy. Zijn eigenzinnige, schokkende, bruut verdraaide en gewelddadige thriller veroverde de wereld. Dogville was Lars Von Trier in topvorm. Ondertussen was Shattered Glass een boeiende thriller die een goede showcase bleek voor de enigszins verguisde Hayden Christensen.

Conclusie

Het jaar 2003 gaf ons zowel teleurstellingen als meesterwerken in het filmische landschap. Hoewel Hoewel sommige films van 2003 het in de loop van de tijd minder goed hebben gedaan, zijn er ook films die in de loop van de tijd hebben bewezen dat ze echte meesterwerken zijn. Door de jaren heen zijn er films die hun plaats hebben ingenomen in het culturele bewustzijn, en zelfs nu, twintig jaar later, blijven ze ons beïnvloeden en inspireren.

Het interessante aan terugkijken op films uit het verleden is dat we ze kunnen zien in de context van hun tijd. We kunnen zien hoe ze de trends en attitudes van die periode weerspiegelen, en we kunnen zien hoe ze hebben bijgedragen aan de evolutie van de filmkunst. We kunnen ook zien hoe sommige films, ondanks hun tekortkomingen, erin slaagden om iets nieuws en interessants te brengen. En natuurlijk kunnen we ook de films waarderen die erin zijn geslaagd om tijdloze verhalen te vertellen die nog steeds relevant zijn.

2003 was een belangrijk jaar voor film, en het is interessant om terug te kijken en te zien hoe deze films ons hebben beïnvloed. Het was een jaar vol sequels en blockbusters, maar ook een jaar waarin we enkele van de meest gedenkwaardige en invloedrijke films van de afgelopen decennia zagen.

Dus als je terugkijkt op de films van 2003, herinner je dan aan de avonturen die je in de bioscoop of thuis op de bank beleefde. Denk aan de films die je aan het lachen maakten, aan het huilen, en aan degenen die je aan het denken zetten. Want dat is de kracht van film: het vermogen om ons te vermaken, ons te raken en ons aan het denken te zetten. En dat is iets dat nooit zal veranderen, ongeacht hoeveel tijd er verstrijkt.

Share this post :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Online Partner Voor Onlineaanwezigheid

JOUW ONLINE PRESENCE KAN (NOG) BETER. WETEN HOE?
Laatste Nieuws
Categorie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Word lid van onze Panda Bytes-nieuwsbrief en ontvang het laatste film- en tech-nieuws rechtstreeks in je inbox! Mis niets, meld je nu aan!
Scroll to Top

what you need to know

in your inbox every morning