De Beste TV-Series van 2023: Een Verfijnde Selectie

Inleiding: Een Jaar van Televisie-Hoogtepunten

2023 was een buitengewoon jaar voor televisie. In een landschap dat zich blijft ontwikkelen, hebben we een reeks shows gezien die zowel de diversiteit van verhalen als de diepte van karakterontwikkeling benadrukken. Dit jaar is opvallend vanwege de hoge kwaliteit van de producties en de gedurfde thema’s die worden aangesneden. Hieronder volgt een overzicht van de 11 beste tv-series van 2023, series die ongetwijfeld de kijker boeien en tot nadenken aanzetten.

"Lessons in Chemistry" - "Chemie van het Leven"

Lessons in Chemistry“, een serie op Apple TV+, is een fascinerende mix van drama en inspiratie. Deze serie, met Brie Larson in de hoofdrol, volgt het verhaal van Elizabeth Zott, een briljante maar niet-traditionele wetenschapster in de jaren ’60. Ondanks de heersende genderstereotypen en obstakels in een door mannen gedomineerde wereld, blijft Elizabeth vastberaden om haar dromen na te streven. Haar reis neemt een onverwachte wending wanneer ze als alleenstaande moeder eindigt en haar wetenschappelijke carrière lijkt te moeten opgeven. Echter, ze gebruikt haar unieke kijk op de wereld om als tv-kok te werken, waar ze wetenschap en koken combineert om het publiek te onderwijzen en te inspireren.

De regisseur, wiens visie de serie tot leven brengt, zorgt ervoor dat het verhaal niet alleen Elizabeth’s strijd benadrukt, maar ook haar vastberadenheid en innovatieve geest. “Lessons in Chemistry” is meer dan alleen entertainment; het is een verhaal over doorzettingsvermogen, empowerment en de kracht van kennis. Met Larson’s boeiende vertolking van Elizabeth Zott biedt de serie een meeslepende kijk op de complexiteiten van het leven als vrouw in een wetenschappelijk veld, en de onvermijdelijke strijd tegen vooroordelen en beperkingen.

"The Gilded Age" - "Glanzende Eeuw"

The Gilded Age” is een schitterende HBO-serie die de kijker meeneemt naar het Amerika van de late 19e eeuw, een periode gekenmerkt door extreme rijkdom, ambitie en sociale veranderingen. Centraal in de serie staat de jonge Marian Brook, gespeeld door Louisa Jacobson, die na de dood van haar vader naar New York verhuist om bij haar rijke tantes Agnes van Rhijn en Ada Brook te wonen. Deze verhuizing stelt haar bloot aan de complexe wereld van de Amerikaanse elite, waar nieuwe rijkdom en oude aristocratie strijden om macht en invloed.

Gecreëerd door Julian Fellowes, bekend van “Downton Abbey”, weet “The Gilded Age” met zijn rijke vertelling en diepgaande karakterontwikkeling de kijker te boeien. Het verhaal ontrafelt de sociale dynamieken en conflicten van deze boeiende tijd, met prachtige kostuums, gedetailleerde settings en een indrukwekkende cast. De serie biedt een intrigerende blik op de strijd tussen traditie en verandering, rijkdom en reputatie, terwijl het tegelijkertijd de persoonlijke verhalen en relaties van de personages uitdiept. “The Gilded Age” is een visueel en verhalend spektakel dat de glamour en de duistere kanten van deze historisch rijke periode tot leven brengt.

A Murder at the End of the World" - "Moord op het Einde van de Wereld"

A Murder at the End of the World” is een Amerikaanse psychologische thriller-dramaminiserie gecreëerd door Brit Marling en Zal Batmanglij voor FX. In de hoofdrol zien we Emma Corrin als Darby Hart, een Gen Z amateurdetective en tech-savvy hacker. Deze spannende serie volgt Darby Hart, die een uitnodiging accepteert van een teruggetrokken miljardair om deel te nemen aan een retraite op een afgelegen, indrukwekkende locatie. De plot ontvouwt zich wanneer Darby zich bevindt in een web van mysterie en intrige, waarbij ze een moord probeert op te lossen die plaatsvindt tijdens deze afgezonderde retraite in het Arctische gebied van IJsland.

De serie biedt een unieke mix van spanning en mysterie, waarbij het verhaal zich concentreert op het ontrafelen van de complexe lagen van het plot en de betrokken personages. Met de steun van een getalenteerde cast, waaronder Marling zelf, Clive Owen en Harris Dickinson, biedt “A Murder at the End of the World” een boeiende kijkervaring die fans van mysteries en thrillers zeker zal aanspreken. De serie benadrukt thema’s als technologie, generatiekloven en de psychologie van isolatie, terwijl het zich afspeelt tegen de achtergrond van de adembenemende IJslandse natuur

"Gen V" - "De Volgende Generatie Helden"

Gen V” is een Amerikaanse superheldentelevisieserie, ontwikkeld door Craig Rosenberg, Evan Goldberg en Eric Kripke. De serie dient als een spin-off van “The Boys” van Kripke en is gebaseerd op de stripboog “We Gotta Go Now” van “The Boys” door Garth Ennis en Darick Robertson. De serie speelt zich af in de wereld van “The Boys” en volgt de eerste generatie superhelden die zich bewust zijn dat hun superkrachten afkomstig zijn van Compound V, een middel dat hun krachten heeft geïnjecteerd in plaats van dat deze van nature zijn gegeven.

In “Gen V” worden de jonge, competitieve helden fysiek en moreel op de proef gesteld, terwijl ze strijden voor de hoogste ranking op de enige universiteit voor superhelden in Amerika. De studenten krijgen ook de kans om zich aan te sluiten bij The Seven, het elite superheldenteam van Vought International. De serie verkent thema’s van morele dilemma’s en de uitdagingen van het opgroeien met buitengewone krachten in een competitieve omgeving.

De hoofdrolspelers van de serie zijn Jaz Sinclair, Chance Perdomo, Lizze Broadway, Maddie Phillips, London Thor, Derek Luh, Asa Germann en Shelley Conn. “Gen V” biedt een mix van actie, avontuur en komedie, en belooft een spannende toevoeging te zijn aan het universum van “The Boys”

"A Small Light" - "Een Klein Licht in Duistere Tijden

A Small Light” is een biografische dramaminiserie, gecreëerd door Joan Rater en Tony Phelan, en uitgezonden op National Geographic vanaf 1 mei 2023. De serie, die ook beschikbaar is op Disney+ en Hulu, heeft lof ontvangen van critici. Het vertelt het opmerkelijke verhaal van Miep Gies, een Nederlandse vrouw die haar leven riskeerde om de familie van Anne Frank meer dan twee jaar te verbergen voor de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De serie werd in februari 2022 groen licht gegeven door Disney+ en geproduceerd door National Geographic. Tony Phelan en Joan Rater schreven de serie, met meerdere afleveringen geregisseerd door Susanna Fogel. In de hoofdrollen zien we Bel Powley als Miep Gies, Liev Schreiber als Otto Frank en Joe Cole als Jan Gies. Andere belangrijke rollen worden vertolkt door Amira Casar, Billie Boullet (als Anne Frank) en Ashley Brooke.

“A Small Light” biedt een aangrijpende kijk op een van de meest tragische periodes in de geschiedenis door de lens van een buitengewone vrouw, wiens moed en menselijkheid licht brachten in een tijd van onvoorstelbare duisternis.

"The Crown" - "De Kroon van een Koningin"

The Crown” is een indrukwekkende dramaserie die een diepgaande blik werpt op zowel de politieke als persoonlijke levens van de Britse koninklijke familie, met een speciale focus op Koningin Elizabeth II. De serie, gecreëerd door Peter Morgan, staat bekend om zijn nauwgezette aandacht voor historische details en het meesterlijk uitbeelden van complexe karakterontwikkelingen.

De hoofdrol van Koningin Elizabeth II wordt op briljante wijze vertolkt door Claire Foy en later door Olivia Colman, waarbij beide actrices de evolutie van de koningin door verschillende levensfasen en uitdagingen weergeven. Hun vertolkingen worden geprezen voor hun diepgang en menselijkheid, waardoor ze een intieme kijk bieden op een anders zo onbereikbare figuur.

Regisseur Stephen Daldry, samen met andere getalenteerde regisseurs, leidt het publiek door de ingewikkelde gangen van de macht, waarbij politieke en persoonlijke dilemma’s vaak botsen. De serie is niet alleen een visueel spektakel, maar ook een verhalende triomf, en biedt een fascinerende blik op de uitdagingen van leiderschap en de last van de kroon.

“The Crown” is een serie die niet alleen de geschiedenisliefhebbers zal aanspreken, maar ook zij die geïnteresseerd zijn in de dynamiek van macht en familiebanden binnen een van ‘s werelds meest iconische monarchieën.

"Reacher" - "Reacher: Rechtvaardigheid op Eigen Houtje

Reacher” is een Amerikaanse actie-misdaadserie ontwikkeld door Nick Santora voor Amazon Prime Video. De serie is gebaseerd op de Jack Reacher boekenreeks van Lee Child en heeft Alan Ritchson in de hoofdrol als Jack Reacher, een voormalige militaire politieagent van de Amerikaanse strijdkrachten met formidabele vaardigheden. Reacher komt tijdens zijn reizen steeds weer in aanraking met en strijdt tegen gevaarlijke criminelen.

De eerste seizoen, gebaseerd op Child’s debuutroman “Killing Floor” uit 1997, werd uitgebracht op 4 februari 2022. Het tweede seizoen, gebaseerd op “Bad Luck and Trouble”, werd uitgebracht op 14 december 2023. Voorafgaand aan de tweede première werd de serie vernieuwd voor een derde seizoen.

In de serie spelen ook Malcolm Goodwin als Oscar Finlay, Willa Fitzgerald als Roscoe Conklin, en Bruce McGill als Mayor Grover Teale. De serie, geproduceerd door Paramount Television en Skydance Media, werd aangekondigd in 2019 en groen licht gegeven in 2020, met M. J. Bassett als een van de regisseurs.

"The Last of Us" - "De Laatsten Onder Ons"

The Last of Us” is een Amerikaanse post-apocalyptische dramaserie, gecreëerd door Craig Mazin en Neil Druckmann voor HBO. De serie is gebaseerd op de gelijknamige videogamefranchise, ontwikkeld door Naughty Dog. Het verhaal speelt zich af twintig jaar na een pandemie veroorzaakt door een massale schimmelinfectie, die de geïnfecteerden verandert in zombie-achtige wezens en de samenleving doet instorten.

De eerste seizoen volgt Joel (gespeeld door Pedro Pascal), een smokkelaar die de taak krijgt om de immuun tiener Ellie (gespeeld door Bella Ramsey) door de post-apocalyptische Verenigde Staten te begeleiden. Het eerste seizoen, dat in januari 2023 in première ging, werd gefilmd in Alberta van juli 2021 tot juni 2022. Het tweede seizoen zal naar verwachting worden gefilmd in British Columbia in 2024.

“The Last of Us” is de eerste HBO-serie gebaseerd op een videogame en is een gezamenlijke productie van Sony Pictures Television, PlayStation Productions, Naughty Dog, The Mighty Mint en Word Games. De serie heeft veel lof ontvangen voor de prestaties, het schrijven, het productieontwerp en de muziekscore, en is genomineerd voor verschillende prijzen, waaronder Primetime Emmy Awards en Golden Globe Awards

"The Winter King" - "De Winterkoning: Legende van Arthur"

The Winter King” is een Britse historische fictieserie, gebaseerd op de trilogie “The Warlord Chronicles” van Bernard Cornwell. De serie is ontwikkeld door Kate Brooke en Ed Whitmore, en Otto Bathurst treedt op als de hoofdregisseur. Hoofdrolspeler Iain De Caestecker brengt het personage Arthur Pendragon tot leven, de bastaardzoon van koning Uther en een verbannen krijgsheer die terugkeert naar Groot-Brittannië.

De serie herinterpreteert de Arthuriaanse legendes tegen de achtergrond van het post-Romeinse Duistere Tijdperk in Groot-Brittannië. Tijdens deze tumultueuze periode is Arthur Pendragon verbannen, terwijl de Saksen Groot-Brittannië binnenvallen en een kind-koning onbeschermd op de troon zit.

Met zijn première in augustus 2023 op MGM+ in de Verenigde Staten en in december 2023 op ITVX in het Verenigd Koninkrijk, belooft “The Winter King” een boeiende en vernieuwende kijk op een klassiek verhaal te bieden​

"Ahsoka" - "Ahsoka: De Weg van de Jedi"

Ahsoka“, ook bekend als “Star Wars: Ahsoka”, is een Amerikaanse miniserie gecreëerd en geschreven door Dave Filoni voor Disney+. Deze serie maakt deel uit van de Star Wars-franchise en is een spin-off van de serie “The Mandalorian”, zich afspelend in dezelfde tijdsperiode en dienend als een voortzetting van de animatieserie “Star Wars Rebels”. Het verhaal volgt Ahsoka Tano, gespeeld door Rosario Dawson, die eerder deze rol vertolkte in “The Mandalorian”. Ahsoka Tano, de voormalige Jedi-leerling van Anakin Skywalker tijdens de Clone Wars, richt zich op het voorkomen van de terugkeer van Grootadmiraal Thrawn na de val van het Keizerrijk.

De serie, ontwikkeld door Lucasfilm, maakt deel uit van meerdere spin-offs van “The Mandalorian” en bevat een reeks verhalen die samenkomen in een climax. Naast Dave Filoni, die ook een aantal afleveringen regisseerde, omvatten andere regisseurs van de serie Peter Ramsey, Steph Green, Jennifer Getzinger, Geeta Patel en Rick Famuyiwa. De serie belicht het personage Ahsoka Tano, mede gecreëerd door Filoni, en bouwt voort op de verhaallijn die in “Rebels” is vastgesteld

"Percy Jackson and the Olympians" - "Percy Jackson en de Olympiërs"

Percy Jackson and the Olympians” is een Amerikaanse fantasie-televisieserie gecreëerd door Rick Riordan en Jonathan E. Steinberg voor Disney+, gebaseerd op Riordans gelijknamige boekenreeks. De serie vertelt het verhaal van de 12-jarige halfgod Percy Jackson, gespeeld door Walker Scobell, die door de Griekse god Zeus beschuldigd wordt van het stelen van zijn bliksemschicht. Percy moet dit krachtige voorwerp vinden en de orde in Olympus herstellen.

De serie bevat ook Leah Sava Jeffries als Annabeth Chase, de dochter van Athena, en Aryan Simhadri als Percy’s beste vriend en satyr, Grover Underwood. De ontwikkeling van de serie begon in 2020, met James Bobin die de eerste aflevering regisseerde. Andere regisseurs zoals Anders Engström en Jet Wilkinson hebben ook meerdere afleveringen geregisseerd. De opnames vonden plaats in Vancouver, British Columbia, en eindigden in februari

Afsluiting: Een Rijk Televisiejaar

2023 was een jaar van buitengewone televisieproducties, elk met hun eigen unieke verhaal en impact. Deze series hebben niet alleen de grenzen van storytelling verlegd, maar ook belangrijke maatschappelijke thema’s aan de orde gesteld. Ze bieden een rijke kijkervaring die zowel vermaakt als informeert, waardoor ze onmisbaar zijn voor elke tv-liefhebber.

Share this post :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Online Partner Voor Onlineaanwezigheid

JOUW ONLINE PRESENCE KAN (NOG) BETER. WETEN HOE?
Laatste Nieuws
Categorie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Word lid van onze Panda Bytes-nieuwsbrief en ontvang het laatste film- en tech-nieuws rechtstreeks in je inbox! Mis niets, meld je nu aan!
Scroll to Top

what you need to know

in your inbox every morning