Catch-22 Recensie – George Clooney’s Verbluffende en Gedurfde Triomf

In een verbluffende visuele vertolking van Joseph Hellers Tweede Wereldoorlogroman wordt de kijker meegenomen op een gewelddadige, hectische en verontrustende reis door een satirische wereld op het kleine scherm. Deze meeslepende serie is vanaf deze week te zien op SkyShowTime, en we raden je ten zeerste aan om deze te bekijken.

Er is een moment laat in Catch-22, terwijl een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog terugkeert van een missie boven Italië, dat ik me realiseerde dat vliegtuigen kunnen landen terwijl hun motoren in brand staan. Het vliegtuig, met rook uit de linker motor, wiebelt naar de landingsbaan, wat absurd lijkt – als het vuur letterlijk aan boord is, hoe kan het dan normaal landen? Maar blijkbaar is dat de manier waarop het is. Die opname – buitengewoon behandeld als normaal, routine verstoord maar niet ontwricht door rampspoed – vat, net als vele andere, de pendel van tegenstellingen in Catch-22, de beperkte serie van Hulu, prachtig samen. Geproduceerd en deels geregisseerd door George Clooney (samen met Ellen Kuras en Grant Heslov), geniet Catch-22 van een schokkende omslag – de overgang van controle naar chaos, van rust naar wreedheid, van vrolijke swingmuziek naar een dreigende soundtrack, van een zonnig strand naar zinnen als: “Zijn ogen, er flitste geen leven voorbij of zoiets. Alleen maar angst.” Het is een boek dat zich verheugt in de absurditeit van oorlog en machteloze bureaucratie, wat op het scherm resulteert in een prachtig gefilmde, verwarrende parodie op onze capaciteit om waanzin te rationaliseren als gewoon de manier waarop dingen zijn.

De Absurditeit van Oorlog

Dit is immers een show die begint met een naakte Christopher Abbott, besmeurd met bloed en over de landingsbaan loopt voordat hij prompt teruggaat naar de basisopleiding twee jaar eerder. John “Yo-Yo” Yossarian (Abbott) bereidt zich voor om naar het Middellandse Zeegebied te vertrekken (in de show zowel een fysieke locatie als een theater voor de willekeurigheid van bureaucratische beslissingen en hun dramatische gevolgen). Yo-Yo ondergaat de vernederingen van de training van generaal Scheisskopf (Clooney) met zijn beste vriend, Clevinger (Pico Alexander), voordat hij wordt verscheept naar het eiland Pianosa, voor de westkust van Italië. In tegenstelling tot de roman volgt Catch-22 van Hulu de gebeurtenissen chronologisch van 1942 tot ongeveer 1944, terwijl Yo-Yo en zijn kameraden steeds meer missies vliegen boven het Italiaanse platteland, zoals bevolen door de stuntelige kolonel Cathcart (Kyle Chandler, opmerkelijk zowel intimiderend als idioot) en de apathische majoor de Coverley (Hugh Laurie).

Maar het is niet alleen maar dood en verderf; in zijn satire over het leger en de zinloosheid van oorlog, genoot Heller van paradox en circulaire redenering – “Ik bedoel, je weet wat ik bedoel?” – en de camera van Clooney blijft hangen bij Yo-Yo en zijn tijd in de Mediterrane zon. Er wordt gezonnebaad, er zijn afspraakjes in Rome en er zijn verse tomaten met olijfolie, geïmporteerd door de meest ambitieuze beheerder van de kantine aller tijden, Milo (Daniel David Stewart). Na verloop van tijd stelt Catch-22 een onderscheidend, destructief patroon vast: luieren op het strand, een duik nemen in het water, nog een missie vliegen, misschien overleven; de missiequota aftellen om naar huis te gaan, alleen om te zien dat het weer wordt verhoogd; herhalen. Yossarian wil niets liever dan levend naar huis gaan, maar hoe meer hij probeert vrije wil of controle in zijn militaire leven te injecteren, hoe meer chaos ontstaat.

Het is een behoorlijk beroemde catch, en de adaptatie van Clooney is meteen indrukwekkend – visueel waardig voor meer dan alleen een laptopscherm – met een samenhangend, dor palet en shots die wild variëren in reikwijdte, van resonante close-ups tot weidse landschappen. Maar het kost een paar afleveringen om in het polariserende ritme van de show te komen, wat minder een probleem van film maken is dan van de hoogwaardige benadering van het bronmateriaal. Een verhaal over de jojo van waanzin, gefilterd door losgekoppelde absurditeit en de esthetiek van een mediterrane vakantie, is niet meteen toegankelijk in de eerste 30 minuten; net als Yo-Yo en Clevinger’s straf tijdens de training – emmers dragen langs de rand van een cirkel – is het niet gemakkelijk om te bepalen waar de lus begint en eindigt. Pas als je afstemt op zijn repetitieve satire, worden de punten in Catch-22’s jojo-serieusheid duidelijk – net op tijd om te beseffen, tegen de derde aflevering, dat het geen cirkel is, maar een neerwaartse spiraal.

 

De Strijd van Yo-Yo

Geproduceerd en deels geregisseerd door George Clooney (samen met Ellen Kuras en Grant Heslov), geniet Catch-22 van een schokkende omslag – de overgang van controle naar chaos, van rust naar wreedheid, van vrolijke swingmuziek naar een dreigende soundtrack, van een zonnig strand naar zinnen als: “Zijn ogen, er flitste geen leven voorbij of zoiets. Alleen maar angst.” Het is een boek dat zich verheugt in de absurditeit van oorlog en machteloze bureaucratie, wat op het scherm resulteert in een prachtig gefilmde, verwarrende parodie op onze capaciteit om waanzin te rationaliseren als gewoon de manier waarop dingen zijn.

Share this post :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Online Partner Voor Onlineaanwezigheid

JOUW ONLINE PRESENCE KAN (NOG) BETER. WETEN HOE?
Laatste Nieuws
Categorie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Word lid van onze Panda Bytes-nieuwsbrief en ontvang het laatste film- en tech-nieuws rechtstreeks in je inbox! Mis niets, meld je nu aan!
Scroll to Top

what you need to know

in your inbox every morning