Sean Gordon Murphy lanceert nieuwe Zorro-serie: Man of the Dead

Check dit: Sean Gordon Murphy, de rockster onder de striptekenaars met classics als Punk Rock Jesus, Tokyo Ghost en Batman: White Knight, gooit weer eens hoge ogen met zijn nieuwste project. De man heeft zowaar de rechten van de legendarische gemaskerde held Zorro weten te bemachtigen en gaat er een gloednieuwe, zelfgepubliceerde serie van maken. Murphy heeft dit eigenhandig aangekondigd en blijkt de titel uit te brengen onder een nieuwe publishing banner. Hoe de vork precies in de steel zit, is nog niet helemaal duidelijk. Wel lijkt het erop dat het boek (voorlopig Zorro: Man of the Dead genaamd) iets te maken heeft met het Mexicaanse feest Dia De Los Muertos en zich afspeelt in onze hedendaagse maatschappij.

Hoe we dat laatste weten? Door Murphys eigen concept art natuurlijk. In de schetsen is namelijk een suped-up El Camino te zien, iets wat we normaal gesproken niet terugzien in de klassieke Zorro-verhalen, die zich afspelen aan het einde van de 19e of begin van de 20e eeuw. Dat geeft Murphy alle vrijheid om eigen elementen toe te voegen aan het verhaal en het maakt het ook makkelijker om die rechten voor de toekomst te behouden. Slim bekeken.

De rechten op Zorro zijn overigens al jaren onderwerp van flink wat discussie. Het personage werd al in 1919 gecreëerd en zou dus al lang publiek eigendom moeten zijn. Zorro Productions Inc. beweert echter nog steeds dat zij wereldwijd de copyright en het handelsmerk op Zorro bezitten. Dit zou zijn ontstaan nadat de originele auteur Johnston McCulley in 1949 zijn rechten overdroeg aan Mitchell Gertz. Toen Gertz in 1961 overleed, kwamen de rechten bij zijn kinderen terecht, die Zorro Productions oprichtten en sindsdien de belangrijkste licentiehouder voor het personage zijn. Rechtbanken in zowel de VS als de Europese Unie hebben geoordeeld dat de vroegste McCulley-romans en -films inmiddels publiek domein zijn, maar veel andere boeken van McCulley vallen hier nog niet onder. Desondanks blijft ZPI alert en agressief in het beschermen van hun rechten. Met andere woorden: al is Zorro zelf inmiddels publiek domein, op de naam en het uiterlijk van het personage rust nog altijd copyright.

Enfin, neem hieronder gerust een kijkje naar Murphys tekeningen en zie zelf wat je ervan vindt.

Share this post :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Online Partner Voor Onlineaanwezigheid

JOUW ONLINE PRESENCE KAN (NOG) BETER. WETEN HOE?
Laatste Nieuws
Categorie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Word lid van onze Panda Bytes-nieuwsbrief en ontvang het laatste film- en tech-nieuws rechtstreeks in je inbox! Mis niets, meld je nu aan!
Scroll to Top

what you need to know

in your inbox every morning