Super Mario RPG krijgt eindelijk de waardering die het verdient

Nintendo is bezig met een remake van Super Mario RPG, en alles is in perfecte harmonie. De onthulling van de nieuwe interpretatie van de SNES-klassieker tijdens de recente Nintendo Direct was een aangename verrassing, vooral gezien de neiging van Nintendo om haar gezamenlijke productie met Square schijnbaar te vergeten. En hoewel er nog enkele hangende vragen zijn in de aanloop naar de release op 17 november 2023 op de Nintendo Switch, ben ik gewoon blij dat Super Mario RPG eindelijk de liefde krijgt die het verdient.

Een gloednieuwe kijk op de SNES-klassieker

Voor mij was Super Mario RPG het zwanenzang van de SNES. Het werd uitgebracht in mei 1996, slechts enkele maanden voor de lancering van de Nintendo 64 en Super Mario 64 in september. Ik heb het gevoel dat de nabijheid van zo’n revolutionair spel ervoor zorgde dat het destijds over het hoofd werd gezien, ondanks het feit dat het twee van de meest geliefde ontwikkelaars van die generatie bij elkaar bracht.

Square en Nintendo: Een historisch partnerschap

Het leek het einde van een tijdperk tussen de twee, toen Square beroemd overliep naar de PlayStation vanwege haar wens om de Final Fantasy-serie en de rest van haar bibliotheek te evolueren op de chique nieuwe CD-gebaseerde console van Sony. Die breuk duurde vrij lang, en hoewel de twee duidelijk de zaken hebben goedgemaakt en verder zijn gegaan met een geweldige samenwerking – kijk maar hoeveel Square Enix-spellen er te zien zijn in bijna elke Nintendo Direct – lijkt Super Mario RPG het spel te zijn dat aan de kant is geschoven.

Super Mario RPG in de loop der jaren

Na verloop van tijd leken andere SNES RPG-klassiekers zoals Chrono Trigger, Final Fantasy VI en EarthBound meer deel uit te maken van het gesprek dan Mario RPG. Hoewel het een Virtual Console-release kreeg op zowel de Wii als de Wii U, is het nooit zijn weg gevonden naar een van Nintendo’s handhelds en is het opvallend afwezig geweest van de SNES Online-bibliotheek op de Switch.

In de tijd na Super Mario RPG ging Nintendo verder met de Paper Mario en Mario & Luigi franchises. En hoewel sommige van die spellen absolute klassiekers zijn – ik vond The Origami King uit 2020 echt leuk, en serieus Nintendo, zet Paper Mario: The Thousand Year Door zo snel mogelijk over naar de Switch – geen van hen heeft de hoogtepunten bereikt die ik voelde bij het spelen van Super Mario RPG.

Een Nieuwe Generatie Ervaart Super Mario RPG

Ik ben opgetogen dat een hele nieuwe generatie de rare, creatieve en vermakelijke reis in de komende remake zal mogen ervaren.

Super Mario RPG: Een Fantastische Cast

Een van de dingen aan Super Mario RPG die nog steeds schittert na al die jaren is de fantastische cast van zowel Mario-regulars als prachtige nieuwe personages. Het was in 1996 een openbaring om Peach en Bowser bij je team te kunnen voegen, iets dat alleen werd geëvenaard door hoe geweldig de nieuwkomers Geno en Mallow waren. De Pinocchio-achtige pop die tot leven werd gebracht en de bewuste wolk die het weer kon beheersen met zijn emoties, voelden zich meteen thuis naast de bekende gezichten.

Het is jammer dat Nintendo ze niet meer heeft gebruikt in de decennia daarna, op enkele kleine Smash-cameo’s na. Het was ook het begin van de trend om de schrijfstijl in Mario-rollenspellen echt grappig en charmant te maken. Vooral gedenkwaardig zijn de verlossingsboog van Bowser en de A+ gek die Booster was. Ik kan niet wachten tot een nieuwe generatie ontdekt hoe raar die kerel is.

Een uitstekend gevechtssysteem

Net zo geweldig als de personages, de wereld, en het verhaal zijn, ze zouden betekenisloos zijn zonder een goed gevechtssysteem. En gelukkig gaf de introductie van de timing-functie op alle reguliere aanvallen, speciale moves, en defensieve kansen in Super Mario RPG het geheel een gevoel van leven en energie dat me bij elk gevecht betrokken hield.

Dit was vooral memorabel in de uitstekende baasgevechten van het spel, die varieerden van slapstickkomedie tot confrontaties met Final Fantasy-achtige goden. Een interessante vraag die nog steeds onbeantwoord is, is in hoeverre Square Enix betrokken is bij de remake.

De originele componist keert terug

Dat gezegd hebbende, de originele componist van het spel, Yoko Shimomura, heeft bevestigd dat ze terugkeert om te werken aan de arrangementen voor de remake, wat fantastisch nieuws is. De muziek van Super Mario RPG klinkt niet als iets anders in het Mario-universum, maar het geeft zo’n fenomenaal gevoel van avontuur aan de plaatsen waar Mario en zijn gezelschap naar toe reizen tijdens het spel, vooral de uitstekende gevechtsthema’s.

Wachten op de Release in November

Hoewel de betrokkenheid van Square nog steeds een vraagteken is, maken enkele van de veranderingen die mensen hebben gespot in de trailer duidelijk dat de remake met zorg en eerbied voor het origineel wordt behandeld. En hoewel veel van de trailer leek op een 1:1 remake van het originele spel, hebben gevechten nu een nieuw percentage meter in de linkeronderhoek van het scherm. We weten dat er nieuwe cinematics gaan zijn, zoals getoond in de trailer, maar we zullen moeten wachten en zien welke andere nieuwe veranderingen of toevoegingen Nintendo misschien heeft toegevoegd in de aanloop naar de release in november.

De Nintendo Switch gaat haar zevende jaar in

De remake van Super Mario RPG laat zien dat de Nintendo Switch sierlijk ouder wordt in haar zevende levensjaar. 2023 heeft al Octopath Traveler II en The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom gezien, Pikmin 4 staat aan de horizon in juli, en Super Mario Bros. Wonder komt in oktober. Weinig consoles in de geschiedenis zijn erin geslaagd om dit momentum zo lang in hun leven te behouden, en hoewel de volgende generatie hardware van Nintendo duidelijk eerder dan later komt, heeft de oude hybride console nog steeds wat strijdlust in zich.

 

Share this post :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Online Partner Voor Onlineaanwezigheid

JOUW ONLINE PRESENCE KAN (NOG) BETER. WETEN HOE?
Laatste Nieuws
Categorie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Word lid van onze Panda Bytes-nieuwsbrief en ontvang het laatste film- en tech-nieuws rechtstreeks in je inbox! Mis niets, meld je nu aan!
Scroll to Top

what you need to know

in your inbox every morning